Singapur’da açılışı yapılan “Dijital Yetenekler Merkezi” (DCC), geleceğin fabrikalarına erkenden göz atmamıza olanak sağladı.
Dünyadaki 5 adet deneysel dijital model fabrikadan biri olan DCC’de gelişmiş veri ve analiz, robot ve otomasyon ile 3D ve 4D baskı gibi Endüstri 4.0 devriminin kazandırdığı üretim teknolojileri hem sergileniyor hem de öğretiliyor. Endüstri 4.0’ın bu özelliklerinden her biri üretim ve operasyonların yeniden şekillendirilmesini ve ayrıca verimin artırılmasını sağlıyor. Otomasyon ve gerçek zamanlı sevkiyat sayesinde üretimdeki verimliliğin yüzde 50’den fazla artırılması mümkün oluyor.
İşte geleceğin fabrikasının bugünkü görüntüleri:
McKinsey firmasının düzenlediği ankete katılan firmaların yüzde 90’ı Endüstri 4.0’ın operasyonlarında köklü değişiklikler yaratacağını düşünüyor. Öte yandan bu firmaların yalnızca yarısı strateji, insan, veri ve işlem bazında Endüstri 4.0 için hazır olduğunu belirtiyor. Firmaların yeni endüstri devrimine hazır olmaları için oluşturulan bu 5 fabrikada konuyla ilgili olarak eğitimler veriliyor. Singapur’un yanı sıra Almanya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya’da da geleceğin fabrikası olarak adlandırılan Dijital Yetenek Merkezleri yer alıyor.
Kurulan her dijital merkezde farklı bir üretim şeklinin gösterimine ve eğitimi yer veriliyor. Merkezlerin konumuna bağlı olarak verilen eğitimler değişiklik gösteriyor. Örneğin Almanya’daki merkezde akıllı radyo frekans tanımlaması için bileklik üretimi yapılıyorken Çin’deki merkezde buzlu çayın üretim süreci öğretiliyor. Üretim bandındaki ürünler farklılık gösterse de dijital merkezlerin tamamında aynı eğitim uygulanıyor. Merkezlerde toplamda 25 eğitim modülü olduğu ve örneğin Pekin’deki kişiyle Şikago’da eğitim merkezinde olan kişinin aslında aynı deneyimi yaşadığı ifade ediliyor. Üretim bandını uçtan uca dijitale aktarıldığı geleceğin fabrikalarında kullanıcılar tüm üretim seçeneklerini teker teker deneyimleyebiliyor.
Her merkez endüstri konsorsiyumu, hükümet veya araştırma enstitüleriyle dirsek teması halinde çalışıyor. Dinamik bir yapıda olan merkezler devamlı olarak güncelleniyor ve yeni özelliklere kavuşuyor. Yakın zamanda dijital merkezlerde yapay zekâ, siber güvenlik, robot ve yardımcı robot alanlarında önemli yenilikler yapılması bekleniyor.
Singapur’daki deneysel fabrikada endüstriyel vites kutuları üretimi senaryolaştırılıyor. 2 milyar dolarlık hayali şirketin 5 kilit bölgede 8 bin çalışanı bulunuyor. Eğitimlere katılanlar çalışanların farklı senaryolarda dijital teknolojileri nasıl kullandığını görme fırsatı yakalıyor. Beklenen ekipmanlarda sorun yaşanması veya talepteki hızlı artışın tedarik zincirini sekteye uğratması gibi senaryolarda dijital teknolojilerin nasıl kullanılabileceği öğretiliyor. Bu sayede en zorlu koşullarda bile dijital çözümleri kullanarak üretim sürecinin nasıl sorunsuz bir şekilde devam ettirilebildiği daha iyi anlaşılmış oluyor.
Dijital Yetenekler Merkezleri küçük ve büyük ölçekli firmaların Endüstri 4.0 deneyimini yaşaması ve Endüstri 4.0’a kolay geçebilmesi için gerekli eğitimleri sağlıyor. Eğitime katılan kullanıcıların deneyim seviyesine göre hazırlanan eğitimlerde, Endüstri 4.0’ın en temel özelliklerinin tanıtılmasından dijital teknolojilerin büyük ölçekli üretimlerde nasıl kullanılabileceğine kadar birçok farklı konuda bilgiler veriliyor.