Teknolojide yaşanan gelişmeler, üretimin kalbi olan fabrikalarda büyük bir değişim yaşanmasına vesile oluyor. Gelecekte insanların değil yalnızca robotların üretim yaptığı fabrikalar bizleri bekliyor. Bu düşünce bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de aslında uzun yıllardır yalnızca robotların üretim yaptığı fabrikalar bulunuyor. “Karanlık fabrika” adı verilen bu fabrikalarda hiçbir insan üretim sürecine katkı sağlamıyor. Bunun yerine çalışabilmek için ışığa ihtiyaç duymayan robotlar üretimi gerçekleştiriyor

Endüstriyel teknolojiler gelişiyor ve robotların üretim sürecini tamamen kontrol ettikleri endüstri 4.0 devrimi yaşanıyor. Peki geleceğin akıllı fabrikaları tam olarak nasıl işleyecek? Bu sorunun cevabını verebilmek için CBINSIGHTS tarafından hazırlanan ‘Future Factory: How Technology Is Transforming Manufacturing raporuna bakalım. Üretim sürecinin 8 aşaması nasıl değişecek?

1.Ürün için yapılan ar-ge çalışmaları

Her alanda araştırma ve geliştirme çalışmaları büyük önem taşıyor ancak konu seri üretim olunca ar-ge daha büyük bir önem kazanıyor. Tasarım gerçekten iyi mi? Kullanılan alaşım ihtiyaçları karşılıyor mu? Bu gibi sorulara planlama aşamalarında yanıt bulmak hayati önem taşıyor. Seri üretim bir üründe, son dakika değişiklikleri çok pahalıya patlayabilir.

2.Kaynak planlaması ve kullanımı

Ürün tasarımı son halini aldığında ürünün üretiminin nasıl olacağının planlanması gerekiyor. Tedarikçilerin bulunması ve materyal üreticileri ile iletişime geçerek tedarik zincirinin oluşturulması şart. Tedarikçi bulmak ve güven kazanmak uzun ve zorlu bir süreç olacaktır. Ancak üretimin sorunsuz olması için iyi tedarikçilere sahip olmanız gerekir.

3. Operasyon Teknolojileri

Operasyonların beklendiği kadar verimli işlememesi, yıllık bazda büyük zarara yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre operasyonel sorunların yıllık maliyeti yaklaşık 647 milyar dolar. Dünya çapındaki fabrikalar teoride kapasitelerinin yüzde 85’ini kullanıyor. Fabrikaların geneli ise yüzde 60 kapasitede çalışıyor ve bu da fabrikaların operasyon teknolojilerine yatırım yaparak üretim kapasitelerini geliştirebileceğini gösteriyor.

4. İşgücü artırımı ve yönetimi

Yıllar öncesinde robotlar insanların çalışmasına yardımcı oluyordu şimdi ise robotlar asıl işi yaparken insanlar onlara yardım ediyor. Robotlarla çalışan işçilerin eskiye göre daha eğitimli ve becerikli olması gerekiyor. Robotların uzun süre boyunca aynı verimle çalışabilmesinin yanında artırılmış gerçeklik gözlükleri kullanan ve yüksek teknolojili kıyafetler giyen insanların da destek vermesiyle işgücünde önemli bir artış yaşanıyor.

5. İşleme, üretim ve montaj

İnsanların yoğun olarak çalıştığı alanlarda otomasyon sistemlerinin kullanımı artmaya başladı. Robotların maliyetlerinin gittikçe düşmesi, insanlara göre daha yüksek başarı oranıyla üretim yapmaları ve daha güvenli olmaları çalışanların üretim sürecinde ikinci plana atılmasına neden oldu. 

Endüstri 4.0 devrimi ile tamamen akıllı fabrikalarda makineler ve ürünler, nesnelerin interneti teknolojisiyle birbiriyle iletişimde kalıyor. Sadece montaj aşamasında yer almakla kalmayan robotlar, tüketicilerden gelen geri bildirimlere ve diğer verilere dayanarak üretim gerçekleştirebiliyor.

6. Kalitenin Yükseltilmesi

Fabrikaların dijitalleşmesi, kalite düzeyini de robotların becerilerine emanet etmiş oldu.  Robotların kodlaması ne kadar kusursuzsa ortaya çıkan iş de o kadar iyi oluyor. Dolayısıyla akıllı fabrikaların yazılım konusuna da yatırım yapması gerekiyor.

7. Depolama

Robotların hızlı üretim yapması, depolama çözümlerinin de verimli olmasını zorunlu kılıyor. Geçtiğimiz yıl depolama alanlarının tavan yüksekliği 2001 yılına göre yüzde 21 artmış durumda. Depolama alanı oluşturmak için aylık yapılan harcama ise 2 milyar dolar seviyesinde.

8. Nakliye ve Tedarik Zinciri Yönetimi

Ürünler paketlenip tırlara yüklendiğinde bile iş tam anlamıyla bitmiş olmuyor. Binlerce ürünün seri numaralarını düzenlemek ve siparişleri yönetmek zorlu olabiliyor. Kurumsal kaynak planlaması sistemiyle bu sürecin yönetilmesi mümkün.

Write A Comment