Mobil cihazlar hayatın her alanında olduğu gibi üretim tesislerinde de hız, esneklik ve sürat kazandırıyor.



Hayat çok hızlı değişiyor, kendine has koşullarını dayatıyor hepimize. İşte size somut bir örnek: Üretim alanında mesai sırasında çalışanların cep telefonları ile ilgilenmeleri pek hoş karşılanmazdı yakın zamana kadar. Bugün kimisi IP65 uyumlu kimisi değil, ellerinde mobil cihazları ile fabrika içinde dolaşan çalışanları görmeye çoktan alıştık pek çoğumuz.

Somut bir örnekle ne demek istediğimi açayım;

Onlarca iş istasyonunda, yüzlerce personelin harıl harıl çalıştığı binlerce metrekarelik bir tesis düşünün. Çalıştığınız ekipmanda bir arıza ya da anomali tespit ettiniz. Arıza kaydı açarak bakımcılara haber vermeniz gerekiyor.

Yakın zamana kadar sizden iş istasyonunuzdan ayrılarak SAP ya da hangi ERP’yi kullanıyorsanız üzerinde arıza kaydı açabileceğiniz en yakın bilgisayara ya da kioska gitmeniz beklenirdi. Onlarca dakikalık bir zaman zarfında ve yüzlerce adımlık mesafeler kat ederek arıza kaydını açabildiğinizi düşünelim.

Peki ya bakımcılar… Onlar sizden haberdar mı ?

Gezdiğimiz pek çok tesiste bu gün hala açılan arıza kayıtlarının Bakım Ofisinde bir tahtaya yazıldığına, sıradaki kaydı üzerine alıp tahtaya ismini yazan bakımcının printer çıktısını alıp arızaya koştuğuna şahit oluyoruz. Bu Pasif Takip sisteminde açılan kayıt ne zaman görüldü, ne kadar gecikmeli müdahale edildi… tüm bu parametreler bir muamma olmaya, MTTR (Meantime to Repair) parametresi rekorlara koşmaya devam ediyor doğal olarak.

Endüstriyel Mobilite ile bakım süreçlerinde Proaktif olmak elinizde…

Gelin şimdi denkleme bir mobil telefon ekleyelim ve bakalım işler nasıl değişecek…

Çalıştığınız ekipmanınızda bir anomali tespit ettiniz diyelim ve arıza kaydı açmanız gerekiyor. Bir bilgisayar bulmanıza gerek yok. Bilgisayar zaten cebinizde. Yapmanız gereken tek şey cebinizden telefonunuzu çıkartıp ekipman üzerindeki barkodu okutmak ve çıkan menüden arıza tipini seçmek… ERP üzerinde kayıt açıldı bile !

Arıza tipine göre kaydınız ilgili bakımcıya otomatik yönlendirildi, cebindeki telefona sesli – titreşimli bir bildirim gönderilerek haberdar edildi. Hatta arızayı üzerine alarak ilgili bölgeye intikal ederken arızalı ekipmanın anlık verileri, tüm eski arıza kayıtları, önceki müdahale notları çoktan bakımcının cep telefonuna gönderildi bile. Bakım şefinin, Vardiya Amirinin, Fabrika Müdürünün tüm bu olanları kendi cep telefonlarından dakikası dakikasına takip etiklerini tahmin etmişsinizdir.

Tüm bunların işleri ne kadar hızlandırdığını, MTTR üzerinde nasıl olumlu bir etkisi olduğunu farkettiniz değil mi… İşte Endüstriyel Mobilite tam olarak budur.

Benzer mobil takip sistemlerini çok düşük yatırım bütçeleri ile bakım süreçlerine entegre ederek işleri hızlandıran, MTTR parametresinde %40’ın üzerinde iyileşme sağlamayı başaran, plansız duruş sürelerini kısaltarak milyonlarca liralık tasarruf elde eden firmalara şahit oluyoruz.

Endüstriyel mobilite alanında daha fazla bilgi edinmek isterseniz tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyarız. Bunun için bize [email protected] adresimizden erişmeniz yeterli.

Sağlıcakla kalın.

Fırat Akdere, Coopera Consulting Group CEO

Write A Comment