Endüstriyel üretimlerde, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimleri, insanlar için bir yandan hata yapma ihtimalini ve iş kazalarını artırırken, diğer yandan da verimi düşürüyor. İnsanla iş birliğine dayalı robot olarak nitelenen ‘Cobot’, tam da bu sorunların üstesinden gelebilmek için geliştirilmiş bir teknoloji. Endüstriyel robotik teknoloji alanında bizi bekleyen çok daha büyük gelişmelere işaret eden Cobot, bu geleceğin şekillenmesinden nasıl bir rol oynayacak.

Bu soruyu soranlardan biri de Ericsson Yapay Zeka Araştırma Direktörü Elena Fersman. Cobotların üretimin geleceğinde nasıl bir rol oynayacağına yönelik değerlendirmelerini paylaşan Fersman, beyin-bilgisayar arayüzleri konusunda elde edilen gelişmelerin, insanlar ve robotlar arasındaki işbirliğini yeniden şekillendireceğini belirtti. Fersman’ın Cobotların bir insanın robotlara yakın olması gerektiği durumlarda en fazla değeri sunduğuna dikkati çekerek şunları belirtti:

“Cobotlar, bir insanın robotlara yakın olması gerektiği durumlarda en fazla değeri sunar. Buna bir insanın robotları yönlendirdiği, süreci izlediği ve hatta robotlardan öğrendiği insan-robot işbirlikleri dahildir.

Cobotlar ve 5G sistemleri söz konusu olduğunda net bir uyum vardır. Cobotların temel özelliklerinden biri, zaman ve bağlamda (örneğin akıllı imalat) değişen hizmet kalitesi gereksinimleri olacaktır. Olarak , bu son kağıt, her cobot ile bağlantılı emniyet bölgeleri ile, bir üretim tesisi içinde cobotlar bir örneğini tarif etmektedir. Güvenlik bölgeleri, engellerin yakınlığına, aynı tesisteki insanların yakınlığına ve kolunun hareket hızına bağlı olarak değişir. Kontrol sisteminin tepki verebilmesi ve zamanında karar alabilmesi için, örneğin bir cobotun hareketini durdurmak için verimli ve güvenilir iletişim çok önemlidir.

İnsansız bir tesisteki bir kâğıt, bir insana yakın olan bir koca kadar dikkat gerektirmez. Bu nedenle, daha güvenli güvenlik ortamlarında kobot için verimli hesaplama yoluyla yüksek miktarda sinyalizasyon, yüksek bant genişliği, düşük gecikme süresi ve hızlı karar verme yeteneklerine duyulan ihtiyaç daha fazladır. 5G, sonuç olarak mobil ağlarda kaynak kullanımını optimize eden gerekli hizmet kalitesini sağlayan verimli ağ dilim tahsisi sunar.

Robotların insan hareketlerini ve kararlarını nasıl taklit edebileceğine dair birçok araştırma var. Öte yandan, yapay zeka algoritmalarının insanlar tarafından keşfedilenlerden daha üstün çözümler bulabildiği kanıtlanmıştır. Oyun stratejileri ve tasarım optimizasyonu problemlerinde bunun örneklerini gördük. İnsan işini daha verimli hale getirmek için koçanlar kullanmak ve insanlar ile robotlar arasındaki işbirliğini daha verimli hale getirmek çok ilginç olacağını düşünüyorum.”

Author

Write A Comment