Yapay Zeka (AI) ve akıllı cihaz kullanımı imalat sektöründe giderek yaygınlaşıyor. Herkesin aklına bu teknolojilerin üretim sektörü çalışanlarını nasıl etkileyeceği geliyor.
Yapay zekanın arkasındaki teknolojiler gün geçtikçe daha da akıllanıyor. Yapay zekayı (AI) Internet of Things (IoT) ile birleştirerek pek çok süreç otomatiğe hale getiriliyor. Bu iki kavram hızla gelişmeye devam ederse; üretim sektörü kesinlikle aynı kalmayacak.
Peki AI ve IoT daha fazla nasıl geliştirebilirler?
Yapay Zeka ve IoT’nin Devrim Yaratmasının 5 Yolu
1- Maliyet Optimizasyonu
En büyük avantajı daha az insana ihtiyaç duyulması olacak. Yapay zeka ve IoT, 7 günün 24 saati de durmadan çalışan makineler haline gelebilir. Hem de insandan bağımsız.
Bunun dışında, ihtiyaç duyulan kaynak ve satış miktarı gibi analizler; Yapay zeka ile daha doğru sonuçlar veriyor. Yapay zeka ve IoT üretimdeki tüm süreci takip etmek, olası sorunları çözmek ve önlemek için iki mükemmel araç olarak birlikte çalışabilir.
2- Tahminler
Makine öğrenimiyle yapay zeka, bir parçanın ne zaman ve nasıl aksaklık çıkarabileceğini tahmin edebiliyor. Ne kadar fazla veri ile beslenirse, tahmin o kadar güçlü oluyor.
Böylece ileride oluşabilecek büyük sorunlar önlenerek maliyetler düşüyor. Aynı zamanda beklenmedik sorunlardan kaynaklanan kayıplar da azalıyor. Örnek olarak bir makinenin ne zaman arızalanacağını tahmin edebilirsiniz ve bu sayede işinizi duraksamadan sürdürebilirsiniz.
3- Üretim Optimizasyonu
Üretim optimizasyonu ile verimliliği artırabilirsiniz. Üretimde hem IoT hem de operatör kullanabilirsiniz.
Yapay zeka algoritmaları, hem operatörden hem de diğer makinelerden öğrenerek üretim iyileştirmelerine odaklanır. Hatta üretimi geliştirmek için operatörlerinize gerçek zamanlı önerilerde bulunabilir.
4- Robotlar
Endüstriyel robotlar IoT öncesinde bile üretim sektörünün bir parçası olmuştur. Büyük bir yatırım gerektirir fakat insan gücünün yapabileceğinden çok daha fazlasını yapabilirler.
Günümüzde, insan gerektiren robotlar veya cobotlar, insanlarla iş birliği içinde çalışıyor. Bu robotlar, endüstriyel robotlar kadar büyük yatırım gerektirmez.
Yapay zeka sayesinde, cobotlar kolayca denetlenebilir ve yeniden programlanabilir. Üretim hattındaki tekrarlayan işleri cobotların alması, hem olası yaralanmaları önler hem de üretim hızını artırır.
5- Machine Vision (Yapay Görme)
Yapay görme en basitinden metin ve barkodları okumak ve ürünlerinizi takip etmek için bile kullanılabiliyor. Mesela depo envanterinizde yapacağınız kontrolleri otomatikleştirmeye yardımcı oluyor.
Yapay görme sayesinde yapay zeka sistemleri makine kusurlarını tespit edebilir, kalite kontrolünü ele alabilir ve üretimi takip edebilir.
Ayrıca sağlık ve güvenlik sorunlarını önlemek için de kullanılabilir. Doğru güvenlik ekipmanı olmayan işçileri tanımlayabilir ve buna bağlı oluşacak riskleri önleyebilir. Eğer yapay zeka bir sorun tespit ederse; çalışanların üretim hattındaki bazı erişimlerini engelleyebilir ve hatta üretimi tamamen durdurabilir.
Yapay zeka ve IoT’nin İstihdama Etkisi Nedir?
Yapay zeka ve IoT, insanların yaptığı işleri otomatikleştirirken; üretim, denetim ve bakım işlerinde de yeni iş pozisyonları yaratıyor. Yapay zeka ve IoT sayesinde fabrikalar sistematik olarak insanların yaptığı bazı işleri makinelerle değiştiriyor ve bu eğilim artmaya devam edecek.
Peki bu nasıl istihdama dönüşüyor?
IoT’yi etkili hale getirmenin daha çok yolu var. Süreç geliştikçe IoT’nin olabildiğince kullanılabilir hale gelmesi için daha yazılacak çok kod, tasarlanacak çok araç var. Tabii ki robotları tasarlamak ve üretmek için de insanlara ihtiyacımız var. IoT’nin bir parçasını oluşturan öğeler, makineler tarafından giderek daha fazla üretilebilse de, hem AI hem de IoT için uzmanlara, yani insanlara ihtiyaç olacak.
Sonuç
Görünen o ki, AI ve IoT imalat pazarında yok ettiklerinden daha fazla iş alanı ortaya çıkaracak. Fakat bu işler, bugün insanların yaptığı işlerden çok farklı olacak.
Otomasyon sayesinde, ürünler daha ucuz ve daha iyi üretilecek, bu da şirketlerin AI ve IoT’nin kullanılamadığı alanlar için daha fazla kişi istihdam etmesine izin verecek. Tasarım, pazarlama ve en önemlisi BT’de yüksek vasıflı uzman ihtiyacı artış gösterecek.
İşinizi robotlara kaybetmekten endişe etmek yerine, bilgi birikiminizi genişleterek geleceğe hazırlanmalısınız.
İmalat iş piyasasının geleceği IoT ve AI’nin oluşturulması ve otomasyonda.
Bu yazı alıntıdır, yazının tamamı için bu linki kullanabilirsiniz.