Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi, sunduğu teknoloji ve kullanım senaryoları ile dünyanın en ileri, en gelişmiş ve en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olan MEXT’te düzenlediği “MEXT’te Endüstriyel IoT Deneyimi” etkinliği ile katılımcılarına IoT kullanım senaryolarını yerinde deneyimleme fırsatı sundu. Katılımcıların, senaryoların yatırım getirisini öğrenme şansını da yakaladığı etkinlik ile bu alandaki yatırımların teşvik edilmesi ve projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından T.C. Sanayi & Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iş birliği ile kurulan Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi; endüstriyel IoT, yapay zekâ, sanayide veri kullanımı gibi yenilikçi teknolojilerin yönetişimi ile ilgili öncü projeler geliştiriyor. Merkez; projelerini kamu, özel sektör ve akademi iş birliğiyle hayata geçiriyor.  

Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi’nin başlattığı “Endüstriyel IoT ile Sanayide Hızlı Dijital Dönüşüm” projesi kapsamında Ocak ayında düzenlenen çalıştayda; Türkiye’de sanayinin topyekûn dijital dönüşümünü hızlandırmak hedefi doğrultusunda orta ölçekli sanayi işletmelerinin Endüstri 4.0 teknolojilerinin ve özellikle Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) kullanımlarının önündeki zorluklar tespit edildi.  

Bu doğrultuda Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi, MESS’in ev sahipliğinde, KOBİ’lerinin IIoT uygulamaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını desteklemek ve şirketlerin dijital dönüşümünü hızlandırmak adına “MEXT’te Endüstriyel IoT Deneyimi” etkinliğini düzenledi. 

Dijital dönüşümün amiral gemisi olarak konumlandırılan dünyanın en büyük, en gelişmiş, en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olan MEXT’in arkasında dijital fabrika, olgunluk değerlendirme hizmeti, ekosistem ve yetkinlik gelişim merkezi olmak üzere 4’lü bir oluşum bulunduğunu belirten MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem “MESS olarak dijital dönüşümü, üretim ve çalışma hayatının geleceği üzerinden değerlendirip, tüm çalışmalarımızı bu odakta şekillendiriyoruz. Yeni nesil sendikacılık anlayışı ve gelecek vizyonu ile üyelerimizi dijital geleceğe hazırlıyoruz” dedi. 

MEXT’te üretimin dijital geleceği deneyimi 

İlk etapta belirli sayıda şirket temsilcisinin davet edildiği etkinlikte, katılımcılar IIoT kullanım senaryolarını dünyanın en ileri, en gelişmiş fabrikası konumundaki Teknoloji Merkezi MEXT’te deneyimleme fırsatı yakaladılar. Katılımcılar; dijitalleşme yatırım kararı için belirsizlik teşkil eden fizibilite/yatırımın geri dönüşü hesaplamalarına, farklı kullanım senaryoları üzerinden yapılacak atölye çalışmaları ile cevap buldular.

Katılımcılar, aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Danışmanı Sertaç Yerlikaya‘dan bakanlığın etki bazlı yeni teşvik sistemi vizyonunu dinleme şansına sahip olurken, etkinlikte McKinsey & Company yönetici ortağı Mehmet Başer “Yeni Normal ve Yeni Normalin İş Dünyasına Yansımaları” başlıklı konuşması, Berk Kocaman ise “Eski ve Yeni Normalin Işığında Liderlerin Ajandası ve Organizasyonel Dönüşüm” konulu konuşması ile yer aldı. 

Katılımcılara program sonunda kendi fabrikalarında ilk uygulama ve anlamlı veri üretme fırsatı bulabilecekleri Advantech Endüstriyel IoT kitleri verildi. 

Projenin önümüzdeki dönemde Tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması hedefleniyor 

“MEXT’te Endüstriyel IoT Deneyimi”ni birlikte tasarladıkları MEXT ekibine teşekkür eden proje yöneticisi Ali Çağrı Kurucu; “Katılımcılarımızın deneyimlerinden aldığımız geri dönüşler ile projemizi Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı ve sanayimizin dijital dönüşüm hızını topyekûn arttırmayı hedeflediklerini” belirtti. 

“Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür” söylemiyle hayata geçirilen, Deloitte Digital tarafından desteklenen ve imalat sektöründe faaliyet gösteren 10 orta ölçekli firmanın paydaşlığıyla başlayan proje kapsamında gerçekleştirilecek çalıştaylar ve eğitimler sonrasında hazırlanacak olan çıktıların yıl sonunda bir yönerge, “White Paper” haline getirilerek kamunun hizmetine sunulması ve WEF ağı üzerinden tüm dünya ile paylaşılması planlanıyor.

Ekonominin en büyük parçası olan KOBİ’lerin uluslararası rekabetini güçlendirecek ve ihracat artışına katkı sağlayacak olan bu proje ile IIoT kullanımına ivme kazandıracak teşvik mekanizmalarının tasarımına öncülük edilecek. Böylelikle KOBİ işgücünün teknoloji okuryazarlığı ve niteliği yükseltilecek.  Ayrıca, Türkiye’deki IIoT girişimlerinin danışmanlık, eğitim, teşvik gibi etkin mekanizmalar kullanarak eşgüdümlü hale getirilmesine katkı sağlanacak.

Write A Comment