Siber güvenlik, veri koruma ve bütünsel güvenlik hizmetleri alanında teknolojik çözümler sunan Platin Bilişim, eğitim alanında sosyal sorumluluk projelerine hız kesmeden devam ediyor. Tink Teknoloji ve İnsan Koleji’nde düzenlenen İnovasyon ve Teknoloji Günü etkinliğinde öğrencilerle bir araya gelen Platin Bilişim CEO’su Ayhan Bamyacı, gençleri siber güvenlik alanında kariyer yapmaya davet etti. Küresel ölçekte istihdam açığının 3,5 milyon olduğuna dikkat çeken Bamyacı, uluslararası kariyer hedefi olan gençlere “ağ güvenliği” alanında uzmanlaşmalarını tavsiye etti.
Bamyacı, yeni normal düzende iş hayatının yeniden şekillendiğini ve uzaktan çalışan iş insanlarının sayısının artması nedeniyle siber saldırıların en üst seviyeye ulaştığını vurguladı. Siber güvenliğin artık her ölçekten kurumun gündeminde olduğunu belirten Bamyacı; “Son iki yılda hem dünyada, hem ülkemizde siber güvenlik uzmanına olan talep hiç olmadığı kadar arttı” dedi.
Siber güvenlik alanında yeni iş kolları hakkında öğrencileri bilgilendiren Ayhan Bamyacı, ağ güvenliği mimarlarının, siber güvenlik mühendislerinin ve güvenlik analistlerinin sektörde oldukça yüksek gelir elde ettiğini kaydetti.
Siber saldırılar 2025 yılında dünyanın en büyük 3. ekonomisine denk gelecek
Siber saldırıların maliyetinin 2025 yılında yaklaşık 10.5 trilyon doları bulacağı ön görülüyor. Bu konu ile ilgili olarak Bamyacı; “Bu veriler, siber güvenlik alanında donanımlı profesyonellere olan ihtiyacın aynı hızla artmaya devam edeceğini gösteriyor. Türkiye’de siber güvenlik alanında eğitim veren üniversite ve yetkili kurum sayısı ise oldukça az. Bu sebeple siber güvenlik alanında çalışmak isteyen yeni mezunları, öncesinde uzman sonrasında profesyonel olarak iş hayatına kazandırmak, şu an bizlerin sorumluluğunda. Biz, kariyerine yeni başlayan gençleri genellikle yetiştirmek üzere alıyor ve Platin Bilişim olarak kapsamlı bir eğitim sürecine dahil ediyoruz. Çalışan gelişimi, yurt içi ve yurt dışı işbaşı eğitimleri, sertifikalar, rotasyonlar, sınıf eğitimleri ile ünvan bazlı eğitim takvimi oluşturarak gelişimlerini çeşitli programlarla destekliyoruz.
Öte yandan bu alanda kariyer hedefleyen gençlerin işe hayatına atılmadan önce çevrimiçi eğitim platformlarında veya kurslarda verilen siber güvenlik eğitimlerini bitirmesi, bu alanda iş bulmaya ve yetenek açığını gidermeye yardımcı olacaktır. Özellikle uluslararası geçerliliğe sahip eğitimlerin oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim. TCP/IP internet protokollerini bilmek, Linux komutlarını anlamak, Pythonu gibi programlama dillerine hakim olmak, işletim sistemlerinin mantığını çözmek, analiz gibi konularda başarılı olmak adına genç arkadaşlarımızın kendisine yatırım yapması, iş bulma konusunda onlara oldukça kolaylık sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra bu alanda kariyer hedefleyen gençlerimizin yalnızca bu gibi teknik yeterliliklere değil; adaptasyon, liderlik, dayanıklılık, yaratıcı düşünme, etkili sunum yapma, analiz etme, etkin dinleme, yardımlaşma ve başarılı insan ilişkileri gibi konularda da kendilerini geliştirmeleri oldukça önemli. Özellikle bilişim gibi her geçen gün değişen ve gelişen bir sektörde çalışıyorsanız bu gibi özellikleri kazanmanız gerekiyor” dedi.
Konuşmasının devamında bulut bilişim güvenliği, güvenlik mühendisliği ve denetimi, tehdit istihbaratı ve analizi, risk yönetimi ve regülasyonlara uyumluluk, bilgi güvenliği ve olay müdahale, uygulama güvenliği, erişim yönetimi, veri koruma ve veri gizliliği gibi alanların önümüzdeki günlerde ön plana çıkacak meslekler arasında olduğunu belirten Bamyacı; “Siber güvenlik alanında kariyeri cazip kılan en önemli unsurlardan biri ise; global ölçekte iş imkanı sunmasıdır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
İstanbul’da ikamet edebilir, Washington’da çalışabilirsiniz!
“Yükseköğreniminizi tamamladıktan sonra yurt dışında çalışmayı hayal ediyorsanızWashington’un siber güvenlik alanında iş bulmak için en ideal şehirlerden biri olduğunu belirtmek isterim. Bu kentte çalışan siber güvenlik uzmanları, yıllık 84.628 £ seviyesinde gelir elde ediyor. Singapur, siber güvenlik uzmanı olarak çalışabileceğiniz en iyi ikinci lokasyondur. Yılda yaklaşık 55.577 £ kazanmak mümkün. Tüm dünyada üniversiteden yeni mezun olan gençler ve iş arayan siber güvenlik uzmanları genellikle Singapur’u tercih ediyor. Lüksemburg ise sektördeki en yüksek maaşlı destinasyon olarak kabul ediliyor. Siber güvenlik alanında uzmanlar bu ülkede 110,768,11 £ seviyesinde gelir elde edebiliyor. Siber güvenlik ülkemizde yeni yeni gelişen bir alan. Benim en büyük temennim elbette gençlerimizin Türkiye’de kalması ve bu alanda ülkemizin gelişimine katkı sağlaması…
Bugün aramızda olan gençlerden bazıları, gelecekte bu belirttiğim ülkelerde çalışarak Türk mühendisliğinin gücünü uluslararası boyuta da taşıyacaktır. Sizlere; yani yarının Türk mühendislerine güvenim, inancım sonsuz. Bu bilinç ile Platin Bilişim’i sektörde bir nevi okul olarak konumlandırdık. Üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra sizleri aramızda görmek ve hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm projelerinde sizlerle omuz omuza çalışmak isteriz.”
Başarılarım kadar başarısızlarım da oldu
Tink Teknoloji ve İnsan Koleji Girişimcilik Öğretmeni ve İnovasyon Koçu Metin Gürsoy liderliğinde organize edilen etkinlikte; üniversite sürecinden başlayarak, iş yaşamında nasıl ilerlediği hakkında bilgiler veren Ayhan Bamyacı, “Hayallerini gerçekleştirmek için yurt dışına gidenlerin aksine, hayallerimi gerçekleştirmek için Türkiye ’de kalmayı tercih ettim. Başarılarım kadar başarısızlarım da oldu. Pes etmedim, umudumu yitirmedim, tekrar denedim ve hedeflerime ulaştım. Bu nedenle; her zaman kendinizi daha çok geliştirmeye odaklanın. Zaman yönetimini ve hedef belirlemeyi öğrenin. Konfor alanınızdan çıkın. Vizyon sahibi olun, yani başkasının düşünemediğini düşünün. Motivasyonunuzu yüksek tutun. Hata yapmaktan korkmayın. Ders çıkarmayı bilirseniz, hatalarınız bile lehinize dönebilir” şeklinde konuştu.
L deseni ve 1234’den kaçının!
2022 yılında, siber güvenlik alanında farkındalık oluşturmanın Platin Bilişimin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Ayhan Bamyacı, gençleri uyarmayı da ihmal etmedi. Güvenlik risklerine karşı öğrenciler ve öğretmenlere tavsiyelerde bulunan ve alınması gereken önlemleri paylaşan Ayhan Bamyacı siber korsanlarla mücadele için şu bilgileri verdi:
- “Güvenlik konusunda farkındalığınızı arttıracak temel bir eğitim alın.
- Kötü niyetli yazılımlara karşı anti virüs programları yükleyin.
- Lisanlı bir güvenlik duvarı kullanın.
- Güvenlik şifre uygulamalarını zorunlu kılın, çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanın.
- Sahte web sitelerine dikkat edin, yalnızca güvenli siteleri kullanın.
- Emin olmadığınız yazılımları cihazlarınıza yüklememeye özen gösterin.
- Gerçek olmayacak kadar iyi tekliflere karşı dikkatli olun.
- Online alışverişlerde sanal kredi kartı tercih edin ve banka hareketlerinizi kontrol edin.
- Halka açık wi-fi ağlarını kullanmayın.
- Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.”
Etkinliğin sonunda Tink Teknoloji ve İnsan Koleji Kurucusu Zeynep Dereli, Ayhan Bamyacı’ya katkılarından dolayı teşekkür etti. Dereli “Bu güzel organizasyonu gerçekleştiren Tink ailesinin değerli öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi gençlerin eğitimine, sosyal hayatlarına ve kariyerlerine teknolojiyi entegre etmek, dijital yetkinlikler ve girişimcilik ruhu kazanmalarını sağlamak amacıyla kurulan Türkiye’nin ilk insan odaklı teknoloji koleji olan okulumuz, bu doğrultuda 2020 yılında World Education Week kapsamında gösterdiği üstün başarıyla Tekno-Girişimcilik programı alanında dünyanın en inovatif 100 okulundan biri seçilerek dünya çapında tanınan bir kurum haline dönüşmüştü. Tink’te uyguladığımız “Tink Diploma Programı” kapsamındaki teknoloji müfredatımızda öğrencilerimizi yapay zeka, blockchain, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, siber güvenlik ve bulut bilişim gibi yeni çağın mesleklerine damga vuran gençler yetiştiriyoruz. Bu başarıya giden yolda öğrencilerimizin ortaya koyduğu girişimcilik ve inovasyon projeleri en önemli faktörlerdendir. Tink’te; risk alabilen, gerçek yaşamı deneyimleyen, yaratıcı düşünerek geleceği hayal eden ve eğlenerek öğrenen gençler, ülkemizin geleceği için bize ışık olacak. Bir eğitim kurumunun en övüneceği ve başarısının ispatı halihazırda eğitimlerine devam eden öğrencilerinin ve mezun olan öğrencilerinin neler yaptığı hangi üniversitelere yerleştiğidir. Burada hiç mütevazi olmadan söyleyebilirim ki öğrencilerimiz daha mezun olmadan geliştirdikleri tekno-girişimcilik projeleri ile daha lisedeyken kendi start-up şirketlerini kurmaya başladılar. Bilişim, sağlık, savunma sanayi, yazılım ve lojistik sektörü başta olmak üzere öğrencilerimiz ve mezunlarımız Tink’te almış oldukları eğitim ve okulumuzun tıpkı bugün olduğu gibi iş hayatındaki kişi ve kurumlarla geliştirdikleri ilişkiler sayesinde girişim projelerine yatırım alıyorlar. Örneğin; nefesten ateş ölçer, otonom hijyen robotu, stajyer arayanlar ile staj yapmak isteyenleri buluşturan online platform, mikro mobility projeleri ve yangın söndüren otonom drone ve daha birçok projeyi sayabiliriz. Mezunlarımız dünyanın en iyi yazılım üniversitesi olan ve ABD Silikon Vadisinde de kampüsü bulunan Ecole42’den tam burslu okuma hakkının yanı sıra ABD, Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan akademik başarısı yüksek birçok üniversiteye kabul aldılar. Türkiye’de gözde ve alanında yeni nesil meslekleri barındıran üniversitelere çeşitli seviyelerde burslu yerleştiler. Geleceğe yön verecek Tink Jenerasyonunu başarı ile yetiştirdiğimiz bu yolculuğumuza değerli katkılarında ötürü Sayın Ayhan Bamyacı’ya ve bizi bir araya getiren Alya İletişim Danışmanlığı kurucusu Sayın Firuze Kaymaz’a çok teşekkür ederim” dedi.