Paletleme Robotları ve Cobot teknolojisi günden güne yaygınlaşırken, son olarak Unilever bu teknolojiyi markajına aldı. 400’den fazla markaya sahip ve 180 ülkede 2,5 milyara kadar insana ürünlerini ulaştıran şirket, Polonya’nın Katowice kentindeki üretim tesisinde paletleme görevlerini devralmak için Universal Robots’a başvurdu.

Polonya’daki dört üretim tesisinden biri olan Katowice fabrikası, çayın ambalajlanmasında uzmanlaşmıştır. Geçmişte, çalışanlar 25 kg çuval çayı satmaya hazır kartonlara elle paketliyorlardı. Unilever’de kıdemli otomasyon uzmanı olan Darius Ratajczak, şirketin paletleme ve paketleme ile ilgili monoton, manuel ve yorucu görevleri yerine getirmek için çalışanları bulma ve elde tutmada uzun süredir zorluklarla karşılaştığını söylüyor. Bu yorucu iş için aday olan çalışanları bulmak da zorlaştı.

Ratajczak “Paletleme ile ilgili pozisyonlara her yıl azalan sayıda insan başvuracaktı. İşlemin bu kısmı operasyonlarımızın merkezinde yer alıyor ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi

Unilever, zorluklarıyla mücadele etmek için otomatik bir çözüm aradı, ancak başlangıçta uygun yük ve erişime sahip esnek bir robot bulmakta zorlandı. Ek olarak, sezgisel kullanımla kolayca programlanabilen bir robota ihtiyaç vardı. Unilever, avantajlarını ve dezavantajlarını dikkate alarak, paletleme robotları üzerinde işbirlikçi robotları (cobots) seçti.

Unilever’deki otomasyon uzmanı Dawid Mroczek’e göre, şirket çeşitli seçenekleri değerlendirdi ancak sonunda Universal Robots’tan UR10’a karar verdi.

1300 mm erişim mesafesi ve 10 kg taşıma kapasitesi ile UR10, bir vakumlu tutucu yardımıyla paketleme gereksinimlerini karşıladı.

Universal Robots’un Güneydoğu Asya Okyanusya Başkanı Darrell Adams, “Unilever’in dağıtımı kolay, esnek ve daha hızlı yatırım getirisi sağlayacak ve üretkenliğini artıracak bir çözüme ihtiyacı vardı” dedi.

Uygulamanın başarısına dayanarak, şirket Katowice’deki fabrikasında altı UR10 cobot konuşlandırdı.

Adams, “6  UR10 koçanı, kartonları paketleyip, satışa hazır kartonları paletlere yerleştiriyor. Geçmişte, çalışanlar zamanlarının yüzde 70’ini paketleme ve yüzde 30’unu paletleme için harcıyorlardı, ancak cobot’lar sayesinde zamanlarının yüzde 30’u değerli ve stratejik görevlere odaklanmak için serbest bırakıldı” diye konuştu.

UR10, Unilever’de sekiz saatlik bir vardiyada yaklaşık 1100 kutuyu paletliyor. Her kutu, önceden tanımlanmış bir modelde bir palete yerleştiriliyor.

David Mroczek, ilk cobot’unun alıştırma sürecinin yaklaşık üç hafta sürdüğünü, ancak o zamandan beri sadece birkaç saat içinde konuşlandırılabileceğini söyleyerek, “Robot programlama konusundaki ilk deneyimim UR Akademi web sitesi aracılığıyla elde edildi. Ekibimizde, deneyim alışverişinde bulunuyoruz ve daha gelişmiş komut dosyası programlama ile kullanılan işlevlerin karmaşıklığını sistematik olarak artırıyoruz” dedi.

Fabrikadaki en emek yoğun faaliyetler ortadan kaldırıldı, verimlilik artırıldı ve çalışanlar yorucu işlerden kurtuldu. Bu projenin bu başarısı nedeniyle, Unilever kobotların diğer fabrikalarda daha fazla uygulanmasını düşünüyor.

Author

Write A Comment