Türkiye’deki sanayiciler ve alt yapı projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olduğu dijital dönüşüm alanında önemli yatırımlar ve çalışmalar hayata geçiren Mitsubishi Electric, katıldığı online etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Üniversite ve lise öğrencilerine yönelik kariyer odaklı içerik platformu Öğrenci Kariyeri’nin düzenlediği Future of Data etkinliğine katılan Mitsubishi Electric, öğrencilerle geleceğin hareket ve kontrol sistemleri hakkında güncel bilgileri paylaştı.  

“Kendi hareket kontrolcüsünü üreten nadir firmalardan biriyiz”

Hareket ve kontrol teknolojilerinin tarihsel gelişimiyle ilgili bilgiler paylaşan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Takımı Servo ve Motion Kontrol Ürün Takım Lideri Ali Can Kıbrıslı,şu açıklamalarda bulundu: “Hareket kontrol sistemleri, sanayi devrimiyle birlikte insanların sürekli yaptığı işleri otomasyona çevirme düşüncesiyle geliştirildi. Daha önceden suyla çalışan değirmen sistemleri ve buharla çalışan makinalar gibi düzeneklerle işler daha otomatik hale getirilebiliyordu. Elektriğin keşfiyle birlikte AC ve DC motorlar geliştirildi ve hareket kontrolü daha sistematik hale geldi. Hareket ve kontrol teknolojilerinde önemli olan noktalardan biri de harekette geri beslemenin bulunması oldu. Elektriksel geri beslemenin bulunmasının yanı sıra PID sistemlerinin de önemi bu teknolojinin gelişmesinde büyük önem taşıyor. PID sistemi, sanayi devrimi zamanında da bilinen bir konseptti, ancak onu işlemek için matematiksel bir kapasite gerekiyordu. İngilizcesi Proportional Integral Derivative olan oransal-integral-türevsel denetleyici kontrol döngüsü yöntemi olan PID, endüstriyel kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılıyor.”

Günümüzde PID kontrolcülerün PLC ve servoların içinde de bulunduğunu söyleyen Ali Can Kıbrıslı, sözlerine şöyle devam etti: “Hareket kontrol sistemleri tek bir üründen oluşmuyor. Bunları kontrol eden yazılımlar, hareketi sağlayan servo motorlar, motoru ve sürücüyü kontrol eden sürücüler ve birden fazla sürücünün nereye gideceğini kontrol eden hareket kontrolcülerini tamamlıyor. Hareket kontrol sistemlerini tüm ürünlere ve tüm alanlara işlemek oldukça zor. Mitsubishi Electric olarak bunu kendi bünyemizde tasarlayıp üretmeyi tercih eden nadir şirketlerden biriyiz.”

Kontrolcüler sayesinde daha yumuşak hareketler elde etmek mümkün

Hareket kontrolcülerinin özelliklerinden de bahseden Kıbrıslı; “Hareket kontrolcüler, sunduğu çeşitli özellikleriyle fabrikalarda büyük kolaylık sağlıyor. Kontrolcünün en önemli fonksiyonlarından biri, birden fazla eksenin pozisyonunu ve ivmelenmesini kontrol etmek diyebiliriz. Kontrollü yapılan ivmelenme sayesinde daha yumuşak bir hareket elde edilebilir. Bu da ani kalkış ve inişleri önleyerek yükün düşmesini engelleyebilir. Mitsubishi Electric sürücülerinde kullandığımız servo motorların dijital ikizi kendisine bir model çıkarıyor. Bu dijital ikiz sayesinde pozisyon kontrolü, hız kontrolü, akım kontrolü ve akış döngülerine önceden kat sayılar yerleştiriyor. Bu sayede çok daha hassas ve çok daha kontrollü bir döngüde hareket sağlanabiliyor” şeklinde açıklamalar yaptı. 

Geleceğin hareket kontrol sistemleri Sanayi 4.0’a hazır

Etkinlikte son olarak hareket kontrol sistemlerinin geleceğine değinen Ali Can Kıbrıslı, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelecekte kontrolcülerin PLC’ler ile haberleşmesi tamamen Ethernet tabanlı olacak. Mitsubishi Electric’in geliştirdiği ve daha sonra kullanıma açtığı haberleşme ağı CC-Link IE’nin gelecekte zamana duyarlı yani TSN (Time Sensitive Network) olacağını öngördüğümüz için sisteme TSN fonksiyonu da ekledik. TSN sistemleri sayesinde enformasyon sisteminin getirdiği veri ve sorgu yükü ile endüstriyel sistemlerin kontrolü artık tek bir hat üzerinden gerçekleşecek. Bu durum ise sistemin esnek ve Sanayi 4.0’a hazır olmasını sağlayacak.”

Write A Comment