Hızla gelişen ve değişen dünyada şirketler artık manuel işleyen, eski sistem ve uygulamalarıyla çağa ayak uyduramıyor. Daha esnek olabilmek, çeviklik ve hız kazanmak için yapay zekâ destekli yazılımlara ve bulut çözümlerine ihtiyaç duyuyorlar. Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP’nin sponsorluğunda uluslararası araştırma şirketi IDC tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de CIO Perspektifi” araştırması kurumsal uygulamalarda bulut kullanımı ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.
Büyük veri ve analitik konuları yatırım önceliklerinde ilk sırada
Ekim-Kasım 2020 tarihlerini kapsayan ve Türkiye’nin üst düzey Bilgi Teknolojileri yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, CIO’ların yüzde 64’ü daha iyi ölçeklenebilir bir ortam ihtiyacı, yüzde 63’ü ise daha fazla esneklik sağlaması nedeniyle kurum verilerini bulutta tutuyor veya bulutu değerlendiriyor. Araştırmaya katılan CIO’ların yüzde 57’si 2021 yılında dijital dönüşüm planları çerçevesinde büyük veri ve analitik konularına öncelik vermeyi planlarken, yüzde 47’si endüstriye özel uygulamalara, yüzde 37’si de nesnelerin internetine öncelik vereceğini belirtiyor. Araştırmada, katılımcıların yüzde 81 ile büyük çoğunluğu Kovid-19 nedeniyle ortaya çıkan zorluklarla mücadele için en çok operasyonlarını optimize ederek verimliliği artırmaya ve maliyetleri düşürmeye odaklandıklarını ifade ediyor.
BT Liderleri Zirvesi’nde dijital dönüşüm masaya yatırıldı
Türkiye’nin önemli kurumlarının gündeminde de bulut teknolojileri yer alıyor. SAP Türkiye tarafından düzenlenen ve sektörün önde gelen isimlerinin katılımı ile online gerçekleştirilen “IDC & SAP Türkiye: BT Liderleri Zirvesi”, Türkiye’de dijital dönüşümün geldiği noktayı gösteriyor. IDC Araştırma Müdürü Yeşim Araç Öztürk moderatörlüğünde gerçekleşen zirvede; SAP Türkiye Çözüm Grubu Yöneticisi Bilge Akdur, NETAŞ Dijital Dönüşüm Ofisi İcra Kurulu Üyesi Bilgehan Çataloğlu, Kardemir Pazarlama Müdürü Onur Erkara, IC İçtaş Enerji BT Direktörü Yavuz Altınışık, Borusan İK ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, Koç Holding CIO’su ve Dijital Dönüşüm Lideri Oğuz Sezgin ve Arçelik CIO’su Yekta Caymaz dijital dönüşüm konusunu masaya yatırdılar.
“Bulut teknolojilerinin sunduğu yetkinliğin başka alternatifi yok”
Zirvede konuşan SAP Türkiye Bulut Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karal, “Rekabetin arttığı ve değişen koşullara hızla adapte olmanın adeta bir zorunluluk haline geldiği bir dönemden geçiyoruz. Bulut, sağladığı altyapı ve “Kullandıkça Öde” ‘Kapasiteyi Ölçekle’ gibi özellikleri ile bu hıza cevap verebilecek tek platform. IDC ile gerçekleştirdiğimiz son araştırmamız da bulut teknolojilerinin artık şirketlerin ihtiyaç listesinde ilk sırada yer aldığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Dijitalleşmenin tetikleyici faktörleri arasında operasyonel mükemmellik, daha iyi rekabet edebilmek ve daha kârlı olabilmek var. Bunları en hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için bulut teknolojilerinin sunduğu yetkinliklerin başka bir alternatifi bulunmuyor. SAP olarak biz de “İnsan Kaynakları”, “Müşteri İlişkileri”, “Dijital Tedarik Zinciri” ve son dönemde önemi artan “Deneyim Yönetimi” ile birlikte tüm ürün ailemizde bulut teknolojilerinin hız ve çevikliğini sunarak müşterilerimizin dijital dönüşümlerini kolaylaştırıyoruz.” dedi.
“Pandeminin getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için bulut teknolojileri tercih ediliyor”
IDC Türkiye Araştırma Müdürü Yeşim Öztürk ise şunları söyledi: “Kurumlar dijital bir çıkmaz içerisinde, pandeminin beraberinde getirdiği zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor. “Türkiye’de CIO Perspektifi: Geleceğe Hazır Bir Şirket Olmak için Bulut Teknolojileri” çalışmasına baktığımızda, CIO’ların bu zorlukların üstesinden gelmek için bulut teknolojilerini gittikçe daha fazla değerlendirdiklerini görüyoruz. Bulut teknolojilerine geçişin temel nedenlerinin en başında ölçeklenebilirlik, çeviklik ve optimizasyon ihtiyacı gelirken, kurumların modernizasyon ve inovasyon hedefleri ise yine bu yatırımları yönlendiren diğer unsurlar olmayı sürdürüyor. Önümüzdeki yıllarda çevikliğin ve modernizasyonun rekabet üzerindeki etkisi, kurumlar tarafından daha net görülecektir. Dijitalleşme ve inovasyon pazar paylarındaki dengeleri sarsmayı ise sürdürecek.”
“Dijitalleşme projelerimize devam ediyoruz”
NETAŞ Dijital Dönüşüm Ofisi İcra Kurulu Üyesi Bilgehan Çataloğlu ise şunları söyledi: “Kurumumuzda dijitalleşme projelerimizi geçen seneden bu yana devam ettiriyoruz. Örneğin SuccesFactors projesi ile performans yönetimi, işe alım, işten ayrılma, eğitim gibi bütün süreçleri dijitalleştirdik. Ayrıca saha çalışanlarımızın gidecekleri rotaları bulut üzerine taşıdık, trafiği de göz önünde bulundurarak onlar için en kısa yolu belirliyoruz. Değişen durumlara göre rotaların güncellenmesini de sağlıyoruz. Bunun yanı sıra SAP’nin hemen hemen bütün modüllerini bulut üzerinde kullanıyoruz. Projelerimizin çok büyük bir kısmı 2020 sonunda canlıya geçti”
“Uzaktan sayaç okuma sistemleriyle ilgili çalışmalar yapıyoruz”
IC İçtaş Enerji BT Grup Müdürü Yavuz Altınışık, “Pandemiyle birlikte enerji taleplerini veya sözleşmelerini online olarak alıyoruz. Uzun vadede dağıtım sürecinde de özellikle uzaktan scada sistemleri ya da uzaktan sayaç okuma sistemleriyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Kesinti yönetimi, kesintiyi önceden tahmin etme gibi projelerimiz de var. Ayrıca birinci faslını tamamladığımız hava durumuna göre kesintinin önceden kestirilmesi projemize devam etmeyi, bunun da analitik kısmını yine bulut teknolojisiyle yapmayı planlıyoruz. Bunlara ek olarak bölgeye kesinti durumunda önceden hazır bir ekip yollamayı,bunun için de özellikle yapay zekâdan faydalanmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
“Tüm dijital sistemlerimizde, çalışanlarımızla yakın ve değer yaratan ilişkiler kuruyoruz”
Borusan İK ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş şunları söyledi: “Bulut stratejimizi çeşitlilik ve kapsayıcılığı gözeten, mekândan bağımsız, verimli, üretken çalışma ortamları oluşturacak şekilde şekillendiriyoruz. Çünkü zamandan ve mekândan bağımsız olmak bizim için önemli. Dolayısıyla bu stratejik odak alanlarımız çevresinde dijitalleşme yolcuğumuza 2018 yılında başladık. Borusan İK ekibi olarak farklılaşan ihtiyaçlara göre tasarlanmış en iyi çalışan deneyimini yaşatmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
“Dijital dönüşümde başarıyla ilerliyoruz”
Koç Holding CIO’su ve Dijital Dönüşüm Lideri Oğuz Sezgin, ‘’2016 yılında Koç Topluluğu genelinde başlattığımız dijital dönüşüm programımızda başarılı bir şekilde ilerliyoruz. Dijital dönüşümü tüm boyutlarıyla ele alıyor, öncü çalışmalar ortaya koyuyoruz. Dijital teknolojilerden etkin bir biçimde yararlanarak yüksek verimlilik sağlıyor, dijital ürün ve hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Topluluk genelinde yürüttüğümüz diğer tüm önemli inisiyatiflerimizle birlikte dijital dönüşüm programımızın da merkezinde en değerli kaynağımız olan insan var.’’ dedi.
“Dijital dönüşümün avantajlarından faydalanmaya devam edeceğiz”
Son olarak söz alan Arçelik CIO’su Yekta Caymaz da, “İçinde bulunduğumuz pandemi şartları, tüm şirketler gibi bizi de hemen hemen her alanda etkiliyor. Pandemi süreciyle biz de e-ticaret sitemizdeki deneyimi omni-kanal perspektifiyle zenginleştirecek yeni fonksiyonları hızla devreye aldık. En önemlisi, pandemi sürecinde hacmi 10 kat artan e-ticaret satışlarımızı, en yakın bayiimize yönlendirerek, özellikle kapalı olan bayilerimizin de iş devamlılığını sağlamayı başardık. Dijital dönüşümün getirdiği avantajları kullanarak bu tip geliştirmelere ve müşterilerimizin ihtiyaç duyacağı servisleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.