GE Sağlık ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Radyoloji Hizmetleri Koordinatörü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş, tıbbi görüntülemede yapay zekânın(AI) gelişimini hızlandırmaya yönelik ülkede yapılan ilk stratejik iş birliğini duyurdu.
Prof. Dr. Karakaş, TEKNOPOL İstanbul’da yeni kurulan CUREA şirketi altında toplanan seçkin klinisyenler, radyologlar, farklı disiplinlerden bilim insanları, üst düzey veri bilimcileri ve yazılım geliştiricilerinden oluşan araştırma ve geliştirme ekiplerine liderlik edecek. Bu uzman ekip, GE Sağlık’ın Edison Health Services yazılımlarını kullanarak, hastalara tanı koymak ve tedavi etmek amacıyla bilimsel çalışma kapsamındaki hedef hastalıkların tespit edilmesi, sınıflandırılması ve bunların şiddet derecelendirmesinin yanı sıra; kontrastlı spektral mamografi (CESM) yoluyla meme lezyonlarının otomatik saptanması ve sınıflandırılması üzerine çalışacak.
Tıbbi görüntülemedeki gelişmeler, hastalıklar ve bu hastalıkların tedavileri hakkında edindiğimiz bilgileri sürekli artırırken, elde edilen veri miktarının da artmasını sağlıyor. Her hastanın, kişiselleştirilmiş tıbbın getirilerinden faydalanabilmesi için bu verileri hızlı bir şekilde toplamak, standart ve anlamlı hale getirmek üzere yeni yapay zekâ tabanlı araçlara ihtiyaç duyuluyor.
Ancak, tıbbi görüntülemede yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi için çok miktarda yüksek kalitede açıklamalı verilere, gelişmiş tasarım görsel özelliklerine ve geliştirme ile edilen bilgileri izleme beceresine sahip olmak gerekliyor ve bu oldukça zor bir süreç olabiliyor. CUREA ve GE Sağlık arasındaki iş birliği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından sağlanan büyük ölçekli klinik ve radyoloji verilerinden ve Prof. Dr. Karakaş liderliğindeki araştırma ve geliştirme ekiplerinin yapay zekâ konusundaki bilgilerinden yararlanarak yapay zekâ çözümlerinin geliştirilmesini hızlandıracak ve Türkiye’de bir yapay zekâ sağlık ekosisteminin yapılandırılmasına öncülük edecek.
İş birliği ile ilgili yorum yapan Prof. Karakaş, şunları söyledi: “Türk klinik bilim insanları, veri bilimcileri ve yazılım geliştiricileri, GE Sağlık Edison Health Services’in sağladığı gücü kullanarak Türkiye’deki hastalıkların tanı ve tedavisine önemli ölçüde değer katabilecek yapay zekâya dayalı uygulamalar oluşturmak için kapsamlı veri setlerimizden yararlanabilecekler. Bu durum, sağlık hizmetlerinde yapay zekâ gelişimi için İstanbul’u küresel bir merkez haline getirme potansiyeline sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda akıllı klinik analiz ve operasyonel yönetim çözümlerini artırma ve bunları dünya genelindeki radyologların ve sağlık uzmanlarının kullanıma sunma becerisine sahip organik bir bağlantı teşkil ediyor.”
GE Healthcare Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Türkiye Genel Müdürü Nael Dabbagh ise şöyle konuştu: “Bu heyecan verici iş birliği; Türk girişimcilerine, araştırmacılarına ve radyologlarına kademeli olarak Türkiye ve diğer ülkelerdeki hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerini önemli ölçüde geliştirebilecek olan tıbbi görüntülemeye yönelik yapay zekâ uygulamaları geliştirme olanağı sunacak. Ayrıca bu iş birliği, Prof. Dr. Karakaş ve ekibinin liderliği ve vizyonu sayesinde Türkiye ve tüm bölge için sağlık hizmetlerinde yapay zekâ geliştirmeye yönelik bir ekosistem oluşturma yolunda atılan önemli bir adımdır.”
Edison Health Services, sağlık hizmetlerinde dijital uygulamaların geliştirilmesi ve kullanılması için açık ve genişletilebilir yapıda modern bir mimaridir. Bu araçlar ile sağlık hizmetlerinde klinik, operasyonel ve finansal sonuçları hedefleyen uygulamalar kolaylıkla geliştirilebilir. Edison Health Services kullanılarak geliştirilen uygulamalar bulutta, tesiste (örn. GE Sağlık Edison HealthLink cihazı aracılığıyla) veya doğrudan akıllı görüntüleme cihazlarında hızlı ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Avrupa’da duyurulan önceki yapay zeka iş birlikleri, yapay zeka karakterizasyon araçlarıyla karaciğer kanserinin yönetimine, akciğer hastalıkları tanısı ve prognozuna ve beyin kanseri tedavilerinin doğruluğu ve kişiselleştirilmesine ya da görüntüleme araçları ve çok disiplinli konsültasyon toplantıları aracılığıyla hasta takibine odaklanmıştı. Benzer şekilde, yakın zamanda başlatılan EMEA Edison™ Accelerator hem bölge hem de dünya için Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da bir girişimci-sağlık hizmeti sağlayıcısı iş birliği programıdır. Program, inovasyonun ön safhalarında yer almak isteyen sağlık hizmeti sağlayıcılarını ve değer önerilerini geliştirmek için GE Sağlık ekosisteminden ve danışmanlığından yararlanmak isteyen girişimcileri bir araya getirmektedir.