PTC ve Acatech Sanayi tarafından hazırlanan Endüstri 4,0 Olgunluk Endeksi güncellenerek yayınlandı. Endüstriyel değer zincirinin her aşamasında yer alan kurumlarla gerçekleştirilen çalışma, şirketlerin Olgunluk Endeksini nasıl kullandığını inceliyor ve üretim inovasyonunun geleceğini şekillendiren trendleri ortaya koyuyor.
Küçük ve orta ölçekli firmaların yol haritalarının gelişiminin analizine yer verilen endeks çalışmasında şirketlerin dijital dönüşümünün sadece ağa bağlı BT teknolojilerini dikkate alarak gerçekleştirdiği kaydedilirken, modern teknolojilerin daha büyük veritabanlarının kurulumunun etkinleştirilmesini gerektirdiğine dikkat çekildi. Dijital dönüşümde başarılı olmak için, şirketlerin organizasyonel ve kültürel yönlerinin de dönüşmesi gerektiği belirtildi.
“Endüstri 4.0 Olgunluk Endeksi”, dijitalleşme ile temelden öğrenen, çevik bir şirkete dönüşümün yolunu gösteriyor. Çalışmaya göre 6 geliştirme aşamasının Endüstri 4.0’ı kullanmada hangi yeteneklerin gerekli olduğunu ortaya koyarken, Endüstri 4.0’ın çok boyutluluğu, bilgi sistemleri, kaynaklar, iş organizasyonu ve kurum kültürü ile olan etkileşimi dikkate alınmalı. Bir şirketin Endüstri 4.0 için hazır olduğunu gösteren 6 aşama ise çalışmada şu şekilde sıralandı:
1- Veri işleme sistemleriyle destek:
Çalışanlar tekrarlayan faaliyetlerden kurtulurlar.
2- Sistemler yapılandırılmış ve birbirine bağlıdır:
BT sistemleri temel iş süreçlerini yansıtır.
3- Şirketlerin dijital gölgesi var:
Yönetim veri tabanlı kararlar verir
4- Şirketler bir şey olduğunda nedenini anlıyor:
Bilgi anlayıştan gelir.
5- Şirketler ne olacağını biliyor:
Kararlar gelecekteki senaryolara dayanmaktadır.
6- Şirketler olaylara özerk olarak yanıt veriyor:
Sistemler kendi kendini düzenler ve sağlam çalışır.
“Endüstri 4.0 Olgunluk Endeksi”, bir şirketin istenen hedef durumunun, iş birimleri geliştirme, üretim, lojistik, hizmet, pazarlama ve satıştaki özel iş stratejisinden türetildiğini, bu nedenle, en iyi maliyet-fayda oranını sağlayan aşamada sadece her şirket için ayrı ayrı belirlenebileceğini ortaya koyuyor.
“Endüstri 4.0 olgunluk Endeksi” nde bulunan Endüstri 4.0 yetenekleri, imalat şirketlerinin mevcut zorlukları ve faaliyetleri ile uyumlu hale getirildi. Buna göre, hiyerarşik olarak birbirlerine inşa edilen olgunluk aşamalarındaki yeteneklerin uygulama derecesi, şirketin olgunluk seviyesini belirlemeye hizmet ediyor. Mevcut olgunluk seviyesine dayanarak, adım adım geliştirme yolunda dijital dönüşümü başarıyla uygulamak için kişiye özel eylem planları geliştiriliyor.