Nesnelerin İnterneti cihazlarını gerçek zamanlı olarak birbirine bağlamak için alçak yörüngede bir uydu ağı kurmak isteyen Çin, bir süre önce uzaya uydular göndererek kendi konumlama sistemini hayata geçirdi. İlk 3 uydunun yörünge testleri başarıyla tamamlanırken, uydu ağıyla nesnelerin interneti ağını kontrol etmeyi planlıyor.

Ericsson Mobility Report’a göre 2024 yılında IoT bağlantısı sayısı 22,3 milyara ulaşacak. Yani bir baz istasyonuna düşen IoT cihaz sayısı 5 bin ile 35 bin arasında olacak.

Mevcut kablosuz iletişim altyapısının yetersiz kalan kapsama alanı Nesnelerin İnterneti ağını karanlıkta bırakıyor. Çin hükümeti alçak yörüngede Nesnelerin İnterneti cihazlarına yeterli bir ağ oluşturmak için Xingyun projesini hayata geçirmişti. Xingyun projesi kapsamında 2023 yılına kadar alçak yörüngeye 80 mini iletişim uydusu yerleştirmeyi planlanıyor. Uydular lazer sistemleri ile birbirine bağlanıyor ve bu sayede gerçek zamanlı olarak cihazlar arasında iletişim performansı sağlanıyor. Ayrıca uyduların yön değiştirmesine de gerek kalmıyor. Proje sayesinde farklı Nesnelerin İnterneti cihazları birbirleri ile akıcı bir şekilde iletişim kurabilecek. Geçtiğimiz yıllarda Xingyun Shiyan 1 olarak ilk uydu uzaya fırlatılmıştı. 12 Mayıs tarihinde ise yine Kuaizhou-1A roketi ile Xingyun-2 01 ve 02 uyduları uzaya fırlatıldı. Bu uyduların yörüngedeki testlerinin ilk aşaması tamamlanmış durumda. Testlerde tamamen beklentilere uygun sonuçlar elde edildiği belirtiliyor. Bu sayede projedeki diğer uydular yol haritasına sadık kalarak uzaya fırlatılacak.

Ericsson Mobility Report tarafından paylaşılan bilgilere göre, 2018 yılında 8,6 milyar IoT bağlantısı bulunuyordu. 2024 yılında ise bu IoT bağlantısı sayısı 22,3 milyara ulaşacak. Bu da toplamda bir baz istasyonuna düşen sayının 5 bin ile 35 bin IoT cihaza ulaşması anlamına geliyor. Çin’in projesi, oluşacak bağlantı karmaşasını çözmeyi amaçlıyor.

Author

Write A Comment