Otomatik üretim çözümleri üretime eşi görülmemiş verimlilik, güvenlik ve rekabet avantajı getirir. Birkaç kurala dayalı operasyonu doldurmak için robotlar imalatta konuşlandırılmıştır. İmalatta tamamen otonom robotlar, ağır parçaları kaldırma, tutma ve taşıma işlemi için hız ve doğruluk gerektiren yüksek hacimli, tekrarlayan işlemler için kullanılır. Üretim robotları kural tabanlı tekrarlayan görevleri otomatik hale getirir, insan işgücünün odağını hata marjlarını ihmal edilebilir oranlara düşürmek için daha verimli ve kritik operasyon alanlarına kaydırmasını sağlar.

İşte Analytics Insight Dergisi’nde bu ay yayınlanan “Dayanıklı Endüstri 4.0’a Robot ve Cobot Üretimi” konulu makaleye göre, istikrarlı Endüstri 4.0- üretim robotları ve cobotlar:

Mafsallı Robotlar

Mafsallı robotlar, basit iki eklemli yapılardan 10 veya daha fazla etkileşimli bağlantı ve malzemeye sahip sistemlere kadar değişir. Elektrik motorları da dahil olmak üzere çeşitli yollarla çalışırlar ve toplama ve yerleştirme, dağıtma, paketleme, montaj ve kaynak faaliyetleri için kullanılırlar. Bazı cihazlarla çoklu dönüş noktaları, onlara yedi dereceye kadar özgürlük verir. Mafsallı robotlar, diğer robot türlerini engelleyebilecek ve en çok fabrikaların montajında ​​kullanılan engeller etrafında hareket edebilir.

Delta Robotlar

Paralel veya örümcek robot olarak da bilinen Delta robotları kuvvet ve çarpışma algılama sensörlerine sahiptir ve karmaşık montaj uygulamaları için kuvvet sensörlerini kullanır. Yüksek hızlı delta robotlar ambalaj endüstrisinde, medikal ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Sertliği nedeniyle delta robotlar cerrahi, elektronik bileşenler ve 3D baskı için yüksek hassasiyetli montaj işlemleri için de kullanılır.

Kartezyen Robotlar

Özellikle Kartezyen veya altı eksenli robotların kullanımı, standartlaştırılmış bileşenlerine ve maliyeti düşüren ve performansı artıran operatör dostu kontrollere önem vermektedir. Portal robotlar olarak da adlandırılan kartezyen robotlar, bir aleti konumlandırmak için motorları ve doğrusal aktüatörleri kullanan mekatronik cihazlardır.

Kartezyen robotlar, yapıştırıcı gibi malzemelerin yerleştirilmesi ve yerleştirilmesi, montajı ve hatta dağıtımı için kullanılabilir. Kartezyen-robot hareketleri çerçevenin sınırları dahilinde kalır, ancak çerçeve yatay veya dikey olarak veya hatta bazı portal konfigürasyonlarında yukarıdan monte edilebilir.

COBOT’lar (Ortak Robotlar)

Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR), işbirlikçi endüstriyel robotlar (COBOT), insan ve robotun herhangi bir insan robotu olmadan farklı fiziksel çalışma alanlarından çalıştığı durumlar da dahil olmak üzere, dört kategoride endüstriyel sektörlerde insanlarla işbirliği yapmak için tasarlanacak olan kobayları tanımlar.

Sıralı cobot işbirliği, insanlar ve robotun çalışma alanı arasında bir kavşak olduğunda gerçekleşir. Cobot işbirliği, insanlar ve robotlar aynı anda aynı anda çalıştığında gerçekleşir, duyarlı cobot işbirliğinde robot, insanlara gerçek zamanlı olarak yanıt verir.

SCARA Robotları

SCARA, çeşitli malzeme taşıma operasyonlarını idare etmek için tasarlanmış Seçici Uygunluk Mafsallı Robot Kolu (Selective Compliance Articulated Robot Arm)’nun kısaltmasıdır. SCARA, 1978 yılında Japonya’daki Yamanashi Üniversitesi’nde Profesör Hiroshi Makino tarafından icat edildi. SCARA robotları montaj uygulamaları için tasarlanmış ve 1981’den beri endüstriyel montaj hatlarında kullanılmaktadır.

Seçici uyumluluklarından dolayı, SCARA’lar Kartezyen veya portal robotlarından daha az rijittir. Bununla birlikte, sert Z eksenleri nedeniyle hem 6 eksenli robotlardan hem de Delta robotlarından daha serttirler. Genellikle 6 eksenli robotlardan daha hızlıdırlar. SCARA’ların yükü genellikle oldukça düşüktür, ancak 0.3-8 kg arasında kaldırabilen Delta robotlarından daha fazladır. SCARA’lar yüksek hızlı montaj uygulamaları için çok uygundur.

Gelecekte Robotik

Yapay zeka, makine öğrenimi ve artırılmış gerçeklikteki hızlı ilerlemelerle, yapay zeka ve otomasyonla güçlendirilen yeni nesil robotlar, yıkıcı bir yenilik türünü harekete geçirecek. Araştırma tahminleri, 2050 yılına kadar dronların evlerde yaygın olacağını ve temizlik ve oyun gibi günlük işlere yardımcı olacağını tahmin ediyor. Robotların sadece fabrikalarımızda tıpkı bizim gibi eşit haklara sahip fabrikalarda değil, kural tabanlı manuel görevlerin çoğunu yapacakları bir senaryoyu benimsemeye hazır mıyız?

Author

Write A Comment