WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’ndan elde edilen verilere göre, 2021 yılında Türkiye’de 627.031 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Saatte 72 adet saldırının yaşandığını ve bu saldırıların birçoğunu “Gen. Variant” türünde kötü amaçlı yazılımlarının oluşturduğunu belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, artan saldırılara karşı şirketleri ve bireysel kullanıcıları dikkatli olmaya davet ediyor.

Ağ güvenliği ve zekası, güvenli Wi-Fi, gelişmiş uç nokta koruması ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard, 2021 yılında Türkiye’de meydana gelen siber saldırılarla ilgili önemli verileri açıkladı. WatchGuard Tehdit Laboratuvarı tarafından elde edilen veriler, 2021 yılında 627.031 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleştiğini raporluyor. Bununla birlikte ağ saldırılarında da artış olduğuna dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, artan saldırılara karşı şirketlerin ve bireysel kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

1 Günde 1.723 Adet Kötü Amaçlı Yazılım Saldırısı Meydana Geliyor!

WatchGuard Tehdit Merkezi’ne UTM cihazı Firebox’lardan gelen verilerle hazırlanan rapora göre, 2021 yılında Türkiye’de her gün 1.723, her saat 72 ve her dakika 1 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Saldırıların birçoğunun “Gen. Variant” ve “Exploit” adlı kötü amaçlı yazılımlar olduğunu aktaran Yusuf Evmez’a göre, bir yılda son derece artış gösteren kötü amaçlı yazılımlara karşı gerekli önlemlerin alınması son derce önem arz ediyor.

Saldırıların %9’unu Sıfırıncı Gün Saldırıları Oluşturuyor

2021 yılında 627.031 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşirken, bu saldırıların %9’unu sıfırıncı gün (zero-day) saldırıları oluşturdu. Günümüzde geleneksel koruma metotlarının, bilgi sistemlerine ve hassas verilere çok büyük zarar veren bu saldırılara karşı yeterli savunma sağlayamadığını aktaran Yusuf Evmez, şirketlerin makine öğrenmesi gibi yeni teknolojileri kullanabilen güvenlik cihazlarını ve yazılımları kullanmalarını öneriyor.

Ağ Güvenlik Saldırıları Hız Kesmeden Devam Ediyor

Günümüzde birçok kurum verilerini ağlara taşırken, bu durumu fırsat bilen ve verileri elde etmek isteyen siber saldırganlar ağlara sızarak güçlü saldırılar düzenliyor. 2021 yılında 47.465 adet ağ güvenliği saldırısı yaşandığına ve bu saldırıların çoğunluğunun “FILE Invalid XML Version” olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Yusuf Evmez, ağlara girmeyi hedefleyen siber suçluların hedeflerine ulaşmak için sürekli çalıştığını vurguluyor.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama Çözümleri Mutlaka Kullanılmalı!

Türkiye’de ağ güvenliğine yönelik birçok saldırı düzenleniyor. Bunun sebeplerinden birinin şifre veri tabanlarına Dark Web üzerinden hackerlerin kolay erişebilmesi olduğunu belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi Alper Onarangil, bu durum karşısındaki eksikliğin en önemli nedeninin siber güvenlik önlemleri arasında bulunan şifre güvenliğinden kaynaklandığını dile getiriyor. Şirketlerin ve bireysel kullanıcıların mutlaka güvenli ve kompleks şifreler kullanması gerektiğini aktaran Onarangil, çok faktörlü kimlik doğrulama çözümü AuthPoint ile şifrelerin güvenliğinin üst düzey sağlandığını belirtirken, AuthPoint ile hizmete sunulan Dark Web Scan servisiyle de şirketler ve bireysel kullanıcıların oluşabilecek veri ihlalleri sonrası hesaplarına ait bilgilerinin Dark Web üzerinde satışa sunulması halinde hızlı uyarı sistemi ile hesapların güvende olmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Write A Comment