Sanayi 4.0’ın ardındaki kilit teknoloji olan Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi, yakın gelecekte endüstriyel haberleşmenin bir ön koşulu olacak. Küresel endüstrinin dijital dönüşümünü hızlandıracak olan bağlantı teknolojisi TSN hakkında önemli bilgiler paylaşan CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, imalat sektöründe kullanılan standart endüstriyel ethernetin zaman içinde bazı özelliklerinin eskimesi nedeniyle işletmelerin Sanayi 4.0’a geçiş sürecini sekteye uğrattığına dikkat çekerek TSN teknolojisinin geleceğin endüstriyel ethernetine geçiş yolu sunduğunu vurguladı. TSN teknolojisinin sağladığı fırsatlar ve faydalarla işletmelerin imalat süreçlerinin iyileştirilmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına katkıda bulunduğunu söyleyen Bizel, TSN’in farklı teknolojilerle birlikte kullanıldığında fiziksel ve sanal makinelerin performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görerek son derece doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma imkanı tanıdığını belirtti.
Akıllı fabrika konseptinin verimlilik ve üretkenlikte sürekli artışın sağlanması için geliştirildiğini ifade eden CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinin geleceğin akıllı üretimine doğru büyük bir aşamayı temsil ettiğine dikkat çekti. Bir işletmenin hem içinde hem de dışında kesintisiz bir veri akışı sayesinde üretim süreçlerinin gerçek zamanlı izlenerek yönetilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Bizel, TSN teknolojisinin aynı zamanda endüstriyel haberleşmeye bütünsel bir yaklaşım sunduğunu vurguladı.
Küresel endüstrinin dijital dönüşümünü hızlandıracak olan TSN teknolojisinin kilit noktalarının yanı sıra uygulamalar sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaşan Bizel, “Günümüzde endüstriyel alanda dijital dönüşümün önemli bir parçası olan bağlantı teknolojisinin oynadığı rol giderek daha da ön plana çıkmaya devam edecek. Uzun yıllardan beri imalat sektörlerinde başarıyla kullanılan standart endüstriyel ethernetin zaman içinde gelişim göstererek endüstriyel haberleşmede ortaya çıkan yeni ihtiyaçları karşıladığını gördük. Ancak artık standart endüstriyel ethernetin bazı özelliklerinin eskimiş olması nedeniyle işletmelerin Sanayi 4.0’a geçiş sürecini sekteye uğrattığını söylemek mümkün. Akıllı üretim, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ve Big Data ihtiyaçlarına yönelik yeni bir teknoloji ancak bu sorunun üstesinden başarıyla gelebilir. IEEE 802.1 standardına uygun TSN teknolojisi de bu noktada geleceğin endüstriyel ethernetine geçiş yolu sunuyor” dedi.
Dünyanın ilk ve tek gigabit hızında çalışan endüstriyel haberleşme platformu
Zaman Duyarlı Ağ teknolojisi TSN’nin yakın gelecekte endüstriyel haberleşmenin bir ön koşulu olacağının altını çizen Bizel, “IT ve mühendislik tasarımından üretim ve lojistiğe kadar farklı disiplinlerden geliştirme ekipleri bu teknolojinin endüstriyel iletişim ağlarında uygulanmasına ilişkin araştırma ve planlama sürecini bir an önce başlatmalı. TSN’nin incelenmesi, mevcut fabrika sistemlerinin değerlendirilmesi ve gelecekteki ihtiyaçlara göre geçiş yolunun belirlenmesi için de fırsat sunuyor. Paralel olarak ortaya çıkan bir trend ise Sanayi 4.0’ın ürettiği veri patlamasını karşılayacak bant genişliklerine duyulan ihtiyacın artması olarak karşımıza çıkıyor. Gigabit ethernet trendiyle yakından ilişkili olan TSN için her türlü değerlendirmenin, TSN ve gigabit ethernet ile birlikte ele alınması gerekiyor. Tüm bu hususların doğal bir sonucu olarak iki kilit nokta gündeme geliyor. İlk olarak endüstrilerin, mevcut endüstriyel ethernet sistemlerinin TSN’ye taşımasında yardımcı olacak mevcut açık ağ teknolojilerini belirlemeleri ve ikinci olarak da bu çözümlerin gigabit bant genişliği sunma kabiliyetlerini değerlendirmeleri gerekiyor. Yakın zamanlarda duyurusu yapılan CC-Link IE TSN tam da bu iki ihtiyacı karşılayan endüstriyel ethernet çözümü olarak dikkat çekiyor. TSN uyumluluğu ile gigabit bant genişliğini bir araya getiren ilk açık endüstriyel ethernet teknolojisi olarak farklılaşıyor. Bu teknolojileri tercih eden işletmeler, mevcut ve yeni bağlantı ihtiyaçlarını karşılayan, esneklik ve ölçeklenebilirliğin yanı sıra gelecekte geriye dönük uyumluluk sağlayan çözümlerden kazanç sağlayabiliyor’’ diye konuştu.
Üretkenliği artıran TSN teknolojisi ağ altyapısı maliyetini düşürüyor
Esnek ve şeffaf bir siber-fiziksel işletme sisteminin, ilgili sistemin yönetim kademesinin tüm proses faaliyetlerini izleme, kontrol etme ve dağıtık otonom kararlar verebilme yeteneğine sahip olması gerektiğini ifade eden Bizel, bunu sağlamanın en etkili yolunun da bilgi teknolojileri (IT) ve operasyonel teknolojilerin tek bir endüstriyel ağ altında birleştirilmesinden geçtiğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu;
“Kurulumların zamana yayılması ve farklı ihtiyaçlara hitap etmesi nedeniyle bir tesis genellikle pek çok farklı türde ağa sahiptir. TSN ise farklı endüstriyel ethernet protokollerini tek bir ağ altyapısında birleştirme imkanı sunarak bu soruna çözüm getirebiliyor. Bu yetenekler de TSN’yi tanımlayan IEEE 802.1 standartlarıyla sağlanıyor. Bu standartlar arasında 802.1AS ve Qbv kilit bir role sahip. TSN sadece üretkenlik faydası sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ağ altyapısı için gerekli sahip olma maliyetini de düşürüyor. Kritik ve kritik olmayan data paylaşımı arasındaki fiziksel bariyerlerin ortadan kalkması ağ planlamasını kolaylaştırırken, kablo ve ağ yönetimine ilişkin sermaye giderleri (CAPEX) ve işletme giderlerini (OPEX) de azaltıyor. Sonuç olarak geleceğin endüstriyel haberleşmesine bir geçiş yolu arayışındaki kullanıcıların yüksek performans ve fonksiyonellik için bu ihtiyaçları ve TSN arasındaki ideal kombinasyonu keşfetmeleri gerekiyor. Buna ilaveten cihaz üreticilerinin günümüzde tercih ettiği açık bir IEEE teknik standartlar seti olarak TSN, IEEE 802.1 standartlarına uygun teknolojiler arasında geleceğin iletişimini ve açıklığını sağlıyor.”
Küresel imalat endüstrisinde dönüşüm kaçınılmaz
TSN teknolojisinin sunduğu fırsatların ve faydaların işletmelerin imalat süreçlerinin iyileştirilmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına ciddi oranda katkıda bulunduğunu söyleyen Bizel, “Küresel imalat endüstrisinde dönüşüm artık kaçınılmaz. Aralarında Mitsubishi Electric’in de bulunduğu fabrika otomasyonu alanının ana oyuncuları halihazırda TSN’yi destekleyen ürünleri piyasaya sürüyor. Bundan dolayı konsept gelecek için teorik bir öngörüden ziyade endüstriyel networklerin evriminde sağlam bir adım olarak karşımıza çıkıyor. TSN’nin sunduğu rakipsiz bağlantı düzeyi bir üretim tesisindeki farklı otomasyon adalarını dalgalı girdiler ve programlı olaylar dahil pek çok değişkene duyarlı, bağımsız, kendisini koordine eden tek bir canlı sistemde birleştirmeye yardımcı oluyor. TSN’nin destekleyebileceği siber-fiziksel sistemler otomasyonla sınırlı olmayıp varlık yönetimi ve öngörücü bakımı kapsayacak şekilde de genişletebiliyor. Örneğin, OPC UA ile birleştirildiğinde TSN fiziksel ve sanal makinelerin performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görüyor. Sonuç ise son derece doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma olanağı sağlıyor’’ diyerek sözlerini tamamladı.