Davranış Bilimleri, Sağlık, Sinir Bilim, Dijital Sağlık, Yapay Zeka, Giyilebilir Teknolojiler, Siber Güvenlik, Adli Bilimler ve Kişiselleştirilmiş Tıp alanlarında teknoloji tabanlı girişimlere odaklanan BrainPark Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Törene Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, sanayi kuruluşları yetkilileri ve KOSGEB yetkilileri katıldı. Açılış konuşmasında gençlerin çok heyecanlı olduklarını ve proje üretmek istediklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gelecekteki Nobel adaylarına ihtiyaç duydukları atmosferi ve ihtimal iklimini oluşturmamız gerekiyor. En büyük sermayemiz çalışmak ve hedeflerimizi belirlemektir.” dedi.
BrainPark Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi, başta sağlık ve davranış bilimleri olmak üzere birçok alanda teknoloji tabanlı girişimlere ev sahipliği yapmak üzere gençlere kapılarını açtı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Merkezi kendi imkanlarımız ile kurduk”
Ön kuluçka merkezi olarak uzun yıllardır küçük çaplı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “AR-GE ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü’nü kurduk ve ardından bir yıl içinde direktörlük çatısı altında Teknoloji Transfer Ofisi’ni hayata geçirdik. Projeyi hayata geçirirken ilgili bir kamu kuruluşundan destek alamadık, kendi imkanlarımızı kullanarak hem insan hem de teknoloji unsurları ile tüm altyapıyı oluşturduk. Proje destek birimleri, patent birimi, telif hakları birimi ve toplumu bilgilendirme birimleri faaliyet gösterecek.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Üniversitelerin 4 fonksiyonu var”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitelerin sadece meslek eğitimi veren kurumlar olmadıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversitelerin 4 fonksiyonu var. İlk fonksiyonu meslek elemanı yetiştirmek üzere eğitim vermektir. İkinci fonksiyonu araştırma ve yapmak, proje ve yeni bilgi üretmektir. Dünyadaki tüm ilerlemelerde üniversiteler tarafından hayata geçirilen öncü çalışmaların, proje üretmelerinin ve küresel eğilimleri belirlemelerinin payı var. Küresel eğilimleri belirleyen ve ona göre strateji geliştirmeyi sağlayan fikirlerin üretildiği noktada üniversiteler yer alıyor. Üniversitelerin geleceği tahmin etme sorumluluğu da var. Bu sorumluluk kapsamında 5-10 yıl sonra neler olabileceğini düşünüp hazırlıklar yapması, patentler alması, girişim yapması gerekiyor. Gençlere sadece teknik becerileri değil sosyal beceriler, duygusal beceriler, yenilikçilik, girişimcilik gibi 21’inci yüzyılın hayat becerileri de öğretilmeli. Üniversitelerin üçüncü fonksiyonu da toplumu bilgilendirmektir. Zihinsel dönüşüm olmadan toplumsal dönüşüm olmuyor. Üniversitelere bu noktada önemli roller ve sorumluluklar düşüyor. Üniversiteleri dördüncü fonksiyonu da bilginin ürüne, teknolojiye ve sanayiye dönüştürülmesidir. Bilgiyi sanayiye dönüştürme noktasında işbirliği çok önemli.”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlere ihtimal iklimi oluşturmak gerekiyor”
Üniversitedeki akademisyenler ile yazılım hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Proje takip sistemi olarak tanımladığımız bir yazılımımız var. Gizlilik sözleşmelerinden dolayı şimdilik ayrıntı paylaşamayacağımız insan davranışlarını ölçümleme ile ilgili çok önemli projeler de yolda. Çocuklar proje üretmek istiyorlar ve çok heyecanlılar. Bizim de gelecekteki Nobel adaylarına ihtiyaç duydukları atmosferi ve ihtimal iklimini oluşturmamız gerekiyor. O ihtimal iklimi içerisinde ilgi alanını tespit edip ilerleyebiliriz. Bu kuluçka merkezinin amacı ihtimal iklimi oluşturmaktır. En büyük sermayemizin çalışmak ve hedeflerimizi belirlemek olduğunu söyleyebilirim. Çalışırken engelleri aşmanını tadına varmamız gerekiyor çünkü insan bir şeyi yapmak istediğinde önüne hazır gelmiyor. Kader insanın önüne fırsatlar çıkarıyor. Çabaladıktan ve pozisyon aldıktan sonra fırsatlar insanın önüne geliyor. Bu fırsatları değerlendirerek ilerlemek gerekiyor. Kaderden yardım istemek doğru zamanda, doğru yerde ve doğru biçimde pozisyon almak demektir.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Teknofest’e ilham kaynağı olduk”
2013 yılında ilk kez İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Bilim ve Fikir Festivali düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Festivalde üzerinde en çok durduğumuz nokta yapay zekaydı. Üsküdar Kaymakamlığı da projeyi destekledi. Liseli gençler heyecanı görülmeye değer. Bu projeyi Türkiye çapında yapmayı önerdik, yanıt beklerken tüm ülkede bilim şenliklerini ve arkasından Teknofest’i gördük. Proje fikri aslında bize aitti. Türkiye’nin yararına olması sevindirici oldu.” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek: “Buradan çok güzel sonuçlar çıkacak”
Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, açılış töreninde yaptığı konuşmada Üsküdar ilçesi olarak 7 farklı üniversitede 35 bin yüksek öğrenim öğrencisine, 95 bin ortaöğretim ve lise öğrencisine ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Bu rakamın Anadolu’da bazı illerin nüfusundan fazla olduğunu söyleyen Demiryürek, “İlçemizdeki bu üniversiteler ülkemizin kıymetli üniversiteleri aynı zamanda Üsküdar’ın şöyle bir özelliği de var. Biz her ne kadar kuruluş yeri itibariyle kadim ilçeyiz. İstanbul’un tarihi merkezlerinden biriyiz. Kuruluş yeri itibariyle sanayiye yerimiz elverişli değil. Dolaysıyla sanayi kuruluşları yok. Ama o sanayi kuruluşlarını yönlendiren, yöneten holdinglerin merkezleri bizde. Türkiye ekonomisine bugün yön veren büyük holdinglerin neredeyse tamamının merkezi Üsküdar’da. Özellikle Altunizade Nakkaştepe bölgesinde yoğunlaşmış şekilde, böyle bir birikimimiz var. Üniversitelerimiz var, iş insanlarımız var. Kurumsal yapılarımız var. Bu birikimin de bir sinerjiye dönmesi lazım. Sayın hocam ekibiyle beraber bir ön alıyor. İnşallah buradan çok hayırlı sonuçlar çıkacak. Güzel sonuçlar çıkacak. Bu duygu ve düşüncelerle herkese hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk ve Arge ve Yenilik Politikaları Direktörü Meltem Bayraktar’ın da konuşma yaptığı BrainPark Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nin açılış törenine Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi şirketi adına Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, KOSGEB İmes İl Müdürlüğü temsilcileri ile çok sayıda girişimci katıldı.
BrainPark Kuluçka merkezi ile;
Girişimcilik yolculuğunda eğitimler, girişimcilik ekosistemi buluşmaları, yatırımcı ilişkileri, başarılı iş insanlarından mentörlük desteği, rahat çalışma alanları ve daha bir çok olanak sunulan merkezde girişimcilik hiztemleri kapsamında ise girişimcilik eğitimleri, hızlandırma kapmları, mentörlük oturumları, yatırım ağlarına ulaşım, yatırım süreçlerine hazırlanma, yurtdışı pazarlara açılma desteği, fikri sınai haklar yönetim danışmanlağı gibi alanlarda yenilikçi iş fikirlerine destek sunuyor.