Tarımsal üretimin finansmanında Türkiye’de bir ilk olarak fonbulucu’nun geliştirdiği ve kitle fonlama sisteminin kullanıldığı fonTAR yatırım modelinin ilk projesi Sparga1 Kuşkonmaz Üretim Projesi birinci aşama yatırım turunu rekorla tamamladı. Kuşkonmaz üretimi yaparak yerel ve ihracata dayalı sürdürülebilir bir tarım modeli inşa etmek misyonuyla geliştirilen fonTAR Sparga1 Kuşkonmaz girişimi, kitle fonlama platformu fonbulucu’da yayında kaldığı 10 gün gibi kısa bir sürede %400 fonlandı. 4 milyon TL talebe karşılık 16 milyon TL ön talep alan girişim, yine fonbulucu’da fonlanan bir başka girişime ait %216’lık Türkiye rekorunu %400’e taşımış oldu.
Tüketimi yurt dışında ve yurt içinde her geçen gün artmasına rağmen dünya çapında üretim açığı bulunan kuşkonmaz üretimini sahiplenerek ilk aşama yatırım turuna çıkan Sparga1 Kuşkonmaz Projesi, yatırım turunu rekor seviyede fonlanarak kapattı. Türkiye’nin yatırım ve fonlama merkezi fonbulucu’da 3 Eylül 2022 günü yatırımcılarla buluşan Sparga1 Kuşkonmaz kampanyası, 10 günde 2,000’e yakın farklı yatırımcı tarafından 16 milyon TL fonlanarak talep ettiği 4 milyon TL’lik tutarı %400 fazla taleple aştı ve daha önce Fernvaille Oyun girişimine ait olan %216.8’lik rekoru geliştirdi. Sparga1 Kuşkonmaz girişimi; yabani formlarına Türkiye’nin çok büyük bölümünde rastlanmasına ve içerdiği mineraller, folik asit, B ve C vitaminleri ile biyoaktif bileşenler açısından insan sağlığına yararlarına rağmen ülkemizdeki sınırlı üretim nedeniyle ithalata bağımlı durumda olan kuşkonmaz üretim alanlarını kısa sürede 4 bin dekar seviyesine getirmeyi planlıyor
fonbulucu’nun geliştirdiği tarımsal üretimin finansmanında kitle fonlama sisteminin kullanıldığı fonTAR finansman ve yatırım modelinin ilk projesi olan Sparga1 Kuşkonmaz girişim, bu başarılı fonlamanın ardından şirketleşerek 16 milyon TL fon hedefiyle üretim amaçlı ikinci yatırım turuna çıkacak. İkinci kampanyada toplanan fon, mevcut şirkete bedelli sermaye artırımı yolu ile aktarılacak. Bu nedenle ilk kampanyada yatırım yapan yatırımcılar ikinci kampanyaya da katılarak sermayedeki pay oranlarını koruyabilecek. Girişim şirketi, ayrıca üçüncü yıldan itibaren yatırımcılara düzenli temettü dağıtımına başlayacak. Dördüncü yıldan itibaren hasat miktarını artırarak temettü oranını yükseltecek olan Sparga1 Kuşkonmaz girişimi; beşinci yıldan itibaren en yüksek üretim kapasitesine ulaşarak sonraki yedi yıllık dönemde temettü dağıtımını maksimize edecek. Şirket 12 yıllık yatırım, üretim ve satış sürecinin sonunda tasfiye edilecek. Bu modelin devamı olarak farklı şirketler kurularak, toplamda 4 bin dekar alanda üretim kapasitesine iki yıl içerisinde ulaşılacak.
fonbulucu Yatırım ve Fonlama Merkezi Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Yıldız, geliştirdikleri ve fonTAR adını verdikleri finansman modeli ile hem girişimciler hem de yatırımcılar için finansman, ticarileşme ve sürdürülebilirlik sorunlarını ortadan kaldırdıklarını, girişimcilerin işlerine odaklandıkları bu modelle üretimin en üst seviyede gerçekleştiğini dile getirerek şunları söyledi:
“Biz ihracat fırsatı sunan tarımsal ürünler, süt ve süt ürünleri ile su konularında özel çalışmalar yapıyoruz. Hem kitle fonlama sistemimiz ile hem de fonTAR Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuz ile binlerce yatırımcının riskleri paylaşarak ortak olduğu, yasal altyapısı ile güvenliği sağlanmış bir finansman modelini kuşkonmaz üretimi örneğinde rekor taleple ispatlamış olduk. Şimdi teknolojik üretim ve sürdürülebilirlik modellerimizi ispatlayacağız ve yatırımcının sürekli bilgi alabildiği ve her sürece dahil olabildiği modelimizi hayata geçireceğiz. 2023’ün ilk yarısında 400 dekar alanda fidelerimizi tarlada göreceğiz ve üretim atağımızı başlatacağız. Akademisyen, kurum ve kuruluşlarımızla birlikte herkesi geliştirdiğimiz modele destek vermeye davet ediyorum.”
Ülke ekonomilerinin bel kemiği olan tarıma ve yerel üretime can suyu olacak girişimin, hedeflerin üzerine çıkarak rekor seviyede bir başarıya ulaşmasından ötürü büyük bir gurur duyduklarını ifade eden Sparga1 Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dağlı, “Kitle fonlama modeli ile projemize dahil olan yatırımcı ve paydaşlarımızla birlikte yüksek getirili, sağlıklı ve potansiyeli yüksek kuşkonmaz üretimi yaparak hep birlikte kazanacağımız bir model inşa edeceğiz. Üretimimiz için gereken her türlü hazırlıkları tamamladık. Giderlerimizin ve satış gelirlerimizin büyük bölümü döviz kurlarına endeksli olduğundan, toplanan fonun %75’ini euro ve %25’ini TL olarak tutarak sürdürülebilir şekilde olası kur risklerini yönetiyor olacağız. Bu sürdürülebilir model ve Türkiye’nin lojistik avantajı bizi Avrupa kuşkonmaz pazarında rekabetçi bir üretici haline getirecek. Güçlü ihracat potansiyeliyle hem ülkemiz ekonomisine hem istihdama hem de paydaşlarımıza önemli artı değerler sağlayacak olan projemizle, üretim alanlarımızı arttırarak dışa bağımlı bu pazarda rahatlıkla söz sahibi olabileceğimize gönülden inanıyoruz. Bize güvenen, bizi bu önemli süreçte yalnız bırakmayarak yanımızda olmayı seçen tüm yatırımcılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.