- “Sürdürülebilir İnovasyon Zekası” çözümü şirketlerin ürünlerinin ve süreçlerinin çevresel etkilerini en aza indirerek döngüsel ekonomiyi yönlendirmelerine yardımcı oluyor
- Sanal ikiz teknolojisini ve yaşam döngüsü değerlendirme yeteneklerini birleştiren çözüm, sürdürülebilirlik gereksinimlerinin önceden belirlenmesine ve sürdürülebilirlik kararlarının uygulamaya geçilmeden önce alınmasına olanak tanıyor
- Yaşam döngüsü envanter verilerinde dünya lideri olan ecoinvent Association ile gerçekleştirdiği stratejik ortaklık sayesinde Dassault Systèmes’in çözümleri insan faaliyetleri ve endüstriyel süreçlerle ilgili 18.000’den fazla veri kümesine entegre edilebiliyor
3D ve Ürün Yaşam Döngüsü yazılımlarında uzman Dassault Systèmes’in yeni çözümü “Sürdürülebilir İnovasyon Zekası” (Sustainable Innovation Intelligence), şirketlerin ürünleri, malzemeleri ve süreçleriyle yarattıkları çevresel etkileri en aza indirmelerini ve döngüsel ekonomiye dahil olmalarını sağlıyor. Bulut tabanlı bu çözüm, Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE platformuna tamamen gömülü halde ve değer zincirinin tümünü kapsıyor. Ecoinvent veritabanı benzersiz şekilde 18.000’den fazla endüstriyel ve tarımsal sürecin etkilerine entegre edilerek sanal tasarım, ürün geliştirme, üretim mühendisliği, operasyonlar ve lojistik alanlarında şirketlere destek veriyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dassault Systèmes Endüstri, Pazarlama ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Florence Verzelen, “Sürdürülebilir bir ekonomiyi toplu olarak inşa etmek, hammaddelerin çıkarılmasından geri dönüşüme kadar sürdürülebilir inovasyon sürecinin dönüştürülmesini gerektiriyor. Dolayısıyla üretimde, altyapıda, şehirlerde ve yaşam bilimlerinde Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) yeteneklerini sanal ikiz teknolojisiyle birleştiren veri bilimi deneyimleri oldukça önemli. Bu deneyimler, şirketlerin verdikleri kararların doğal kaynakları, ekosistemleri ve sağlığı nasıl etkilediğini anlamalarını sağlayarak, inovasyon için yeni yollar gösteriyor. 3DEXPERIENCE platformumuzla, şirketlerin Birleşmiş Milletler’in ‘Eylem Onyılına’ katkıda bulunmasına ve başarıya ulaşmasına kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
Birçok işletme, iklim bilimi doğrultusunda emisyonları azaltmak için çalışmalarına devam ediyor. Ürün hatlarını ve üretim sistemlerini yeniden tasarlamayı hedefleyen şirketler, 2030 yılına kadar daha döngüsel iş modelleri geliştirmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, bugün piyasada bulunan iş çözümlerinin çoğu, geriye dönük olarak geçmişte oluşmuş karbon ayak izini ölçmeye odaklanıyor. Sürdürülebilir inovasyonu gerçekleştirmek için şirketlerin, gerçek dünyada herhangi bir çevresel etki oluşmadan önce eko tasarım (ecodesign) ilkelerini ürünlerine ve süreçlerine entegre etmesi gerekiyor. Sanal evrenler sayesinde bu mümkün hale geliyor.
YDD verilerini sanal ikiz teknolojisiyle birleştiren “Sürdürülebilir İnovasyon Zekası” çözümü, YDD uzmanlarının, endüstriyel tasarımcıların, ürün mühendislerinin ve üretim mühendislerinin, sürdürülebilirlik gereksinimlerini erkenden belirlemelerine yardımcı oluyor. İmalat mühendisliği aşamaları, malzeme tedariki, tasarım, üretim, lojistik, satış, pazarlama ve kullanım ömrü sonu yönetimine entegre olabilen çözüm, gerçek zamanlı sunduğu öngörülerle izlenebilirlik ve güvenilirlik sağlıyor. Ekipler sorunları kolayca tespit edebiliyor ve iyileştirmeleri öncelikle sanal olarak uygulayabiliyor.
“Sürdürülebilir İnovasyon Zekası” çözümü, kar amacı gütmeyen ecoinvent Association’ın yaşam döngüsü envanter veritabanına bağlı olarak çalışıyor. Veri setleri, çevreden çekilen doğal kaynaklar, suya ve toprağa salınan atıklar, havaya salınan emisyonlar ve diğer proseslerden talep edilen ürünler hakkında bilgi toplayarak, veri kümelerini ölçen bir sistemden elde ediliyor. ecoinvent Association, ürünler, yan ürünler ve küresel – bölgesel düzeyde çeşitli sektörlerde üretilen atıklar hakkında da ölçümler yaparak bilgi sağlıyor.
ecoinvent Association Geçici Direktörü Emilia Moreno Ruiz konuyla ilgili yaptığı açıklamada Dassault Systèmes ile ortaklıklarının, veri tabanlarının sürdürülebilirlik değerlendirmelerini artırmak için ürün ve üretim mühendisliği alanında gerçekleştirdikleri ilk ortaklık olduğunu vurgulayarak “Ürün yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri değerlendirmek için gerekli ölçümleri sağlayan YDD’yi, Dassault Systèmes’in sanal ikiz teknolojisiyle entegre ederek, söz konusu etkilerin erkenden görülmesi konusunda yepyeni olanaklara kavuşuyoruz” dedi.