İleri teknoloji ürün ve çözümleriyle Türkiye’deki sanayiciler ve alt yapı projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olan Mitsubishi Electric; Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen “Zero to one Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi”, Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Kulübü’nün organize ettiği “5. KUMMPAS Günleri” ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği “DETECH’21-Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Konferansı” etkinliklerine katıldı. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, etkinliklerde “Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve Robotların Ruhu” başlıklı sunumuyla robot teknolojileri ve yapay zekâ teknolojileri alanındaki güncel gelişmeleri öğrencilerle paylaştı.
Dijital ve akıllı fabrikaların sayısı hızla artıyor
Fabrikaların dijital dönüşüm sürecini anlatan Tolga Bizel, dijitalleşme öncesi üretim metotları hakkında şu bilgileri verdi: “Dijital dönüşümde Taylorizme aykırı üretim metotları konuşuluyor. Taylorizm sanayi devriminin ilk evresinde karşımıza çıkan, işçinin emeğiyle hat boyunca üretilen ürünün üretimle arasındaki ilişkiyi belirleyen ve teorik davranışları anlatan en önemli çalışma metotlarından birisi olarak biliniyor. Daha sonra Henry Ford’un kitlesel üretim metotları gündemimize geldi. Son olarak ise Japon Toyota firmasının düzgün üretim akışı sağlamak amacıyla geliştirdiği tam zamanlı üretim metotları kullanıldı. Toyota’nın yalın üretim metodu üçüncü sanayi evresinin yoğun bir şekilde kullandığı teorik yöntemlerden biri oldu. Fabrikalardaki dijital dönüşümün hız kazanmasıyla birlikte üçüncü sanayi evresinin son dönemlerinde, seri üretim yapan fabrikalarda bazı işler için insan emeği yerine robot emeğine yer verilmeye başlandı. İnsan emeğini kontrol eden ustabaşılar yerine akıllı kameralar ve sensör sistemlerinin kullanılmasıyla sanayinin üçüncü evresinin sonuna gelmiş olduk. Artık Sanayi 4.0 olarak adlandırdığımız bu evrede insan üretim bandında yer almıyor. Akıllı makineler ve robotların üretim bandında baş rolü oynadığı karanlık fabrikalar hayatımıza girmeye başladı. Dünya genelinde, insanın üretim sürecinde çok daha verimli alanlarda rol almaya başladığı dijital ve akıllı fabrikaların sayısı hızla artıyor.”
“Robotlarımıza ruh kazandırıyoruz”
Mitsubishi Electric robotlarının sektörde fark yaratan özelliklerinden bahseden Bizel, şu açıklamalarda bulundu: “Akıllı algılayıcılar sayesinde robotların algılama ve anlama süreci sonrasında karar verebilmesini sağlamak için çalışıyoruz. En büyük hayallerimizden biri, gelecekte robotlarımızın kendi kendilerine karar alıp tüketici ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinliğe sahip olmasıydı. Yapay zekâ teknolojileriyle güçlendirilmiş bu yeni yaklaşıma Mitsubishi Electric’in tescilli AI markası olarak MAISART (Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology) ismini veriyoruz. Bu tescilli teknolojimiz, üç ana bölüm halinde çalışıyor. Bu aşamalarda ‘Derin Öğrenme’, ‘Pekiştirmeli Öğrenme’ ve ‘Büyük Veri Analizi’ sistematiğini kullanıyoruz. Robot, pekiştirmeli öğrenme metodunu kullanarak yaptığı işlerden kendine birtakım çıkarımlarda bulunuyor ve tutma işlemini bu çıkarımlara göre yapıyor. Ürünü tanıma ve ürünü nasıl yakalayacağını bulma işlemini ise derin öğrenme metoduyla gerçekleştiriyor. Global çapta sanayideki 30 yılı aşkın üretici tecrübemiz ışığında bu üç sistematiği bir araya getirerek robotlarımıza yakın gelecekte bilinç katmayı hedefliyoruz. Bizim robotlarımız yapay zekâ algoritmalarına sahip bir şekilde üretiliyor. Yüksek bilişim ihtiyacının fabrikanın içinde sağlanamayacağı, fabrikada anlık olarak üretilen milyonlarca veriyi analiz edecek bir yapının kurulamayacağı ve verileri buluta veya serverlara göndermek, oradan geri getirmek ve yol boyunca gidip gelen verilerin güvenliğini sağlayamamak gibi sorunlar dolayısıyla robotlara ruh kazandırma olarak değerlendirdiğimiz Mitsubishi Electric’in tescilli AI markası olan MAISART teknolojisini fabrika içerisine kuruyoruz.”
Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı: e-F@ctory
Etkinliklerde Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory’den bahseden Bizel; “e-F@ctory konseptimizle üreticiler küresel rekabette büyük avantaj elde ediyorlar. Teknolojik çözümlerimizle Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurabilme imkânı tanıyoruz. Bugün e-F@ctory altyapısı sayesinde robotlar üretim hattındaki diğer ürünlerle ve ortamla haberleşebiliyorlar. Bilgileri insan kontrolünden bağımsız olarak hem kendi aralarında hem de fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıp verimliliği artırmak için hazır durumdalar. Yapay zekâ destekli robotlarımızla üretime yüksek katma değer sağlıyoruz” dedi.