Evden uzaya kadar çok sayıda sektörde ileri teknoloji ürünleriyle öne çıkan Mitsubishi Electric, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) iş birliğiyle online olarak düzenlediği etkinliklere tüm hızıyla devam ediyor. Son webinarda ele aldığı Scada Sistemleri ve Bina Otomasyon Sistemleri konusuyla dikkat çeken Mitsubishi Electric, MAPS Scada çözümünün avantajları ve bina otomasyonu alanında kullanımıylailgili önemli bilgiler verdi.
Arızaları en aza indiren öncü teknoloji
Mitsubishi Electric’in ileri teknoloji çözümü olan MAPS Scada sisteminden ve faydalarından bahseden Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Takımı Scada & HMI Ürün Yetkilisi Burcu Çöpür;“Merkezi denetleme kontrol ve veri toplama sistemi olarak adlandırılan Scada; fabrikadaki tüm sistemi tek bir yerden izleme, kontrol etme, analiz etme, arızalara anında müdahale gibi fonksiyonları barındırıyor. Scada sayesinde firmalar hem personel anlamında hem de tüm fabrikanın enerjisi anlamında verimlilik sağlıyor. İş gücünde ve zamanda tasarruf sağladığı gibi arızaları en aza indirerek anında müdahale etme şansı sunuyor. Sistem, fabrikanın tüm verilerini belirlenen bir veri tabanında kayıt altına alarak bunları daha sonra analiz edebiliyor. MAPS sadece Scada tarafında çözüm sunmayıp üretim takibi, enerji yönetimi, performans yönetimi gibi analizler de yapabiliyor.” dedi.
MAPS 3 ayrı uygulamasıyla modüler bir yapı sunuyor
MAPS’e benzer birçok uygulamanın bulunduğunu ancak kullanıcıların neden MAPS çözümünü tercih etmeleri gerektiğini anlatan Burcu Çöpür, sözlerine şöyle devam etti: “MAPS’i tercih etmenizin en önemli sebeplerinden biri, sistemin açık bir platform olmasıdır. VB.net, C#, SQL, Oracle, Access veritabanları ve Excel gibi birçok programla entegre olarak çalışabilmektedir. Kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor ve yapılan hataları kolayca bulmayı sağlıyor. Bununla birlikte herhangi bir script yazmaya ihtiyaç duymadan kullanıcıya hazır şablonlar sunuyor. Bunun gibi daha birçok özelliğiyle MAPS, kullanıcılara birden fazla fonksiyonu hazır olarak sunduğu için kullanım kolaylığı sağlıyor. Örneğin, MAPS’in mimari yapısı gereği kurulum gerçekleştirildiği zaman MAPS Config Editor, MAPS Designer ve MAPS Operator olmak üzere 3 tane program da beraberinde geliyor. Bu uygulamalardan MAPS Config Editor’de projelerin yedeğinin alınması ve yeniden yüklenmesi ve PLC haberleşmeleri yapılırken, MAPS Designer’da arayüz kısmı tasarlanıyor. Üçüncü uygulama olan MAPS Operator ise son kullanıcıda olması gereken, projenin izleyeceği uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulamaların arka planında Agent ve MAPS olmak üzere iki tane server çalışıyor ve modüler bir yapı sunduğundan kullanıcılara büyük avantaj sağlıyor.”
Binalarda yüksek enerji verimliliği sağlıyor
Bina otomasyonunda enerji verimliliğinin önemini ve MAPS’in bu alandaki kullanımını anlatan Burcu Çöpür, sözlerini şöyle tamamladı: “MAPS, fabrika otomasyonunun yanı sıra bina otomasyonu alanlarında da kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor. Fabrika otomasyonunda olduğu gibi MAPS burada da bütün sistemi tek bir yerden izleme imkânı sağlıyor ve enerji tüketimini en aza indirmek için kullanıcılara bütün bilgileri veriyor. Bina otomasyonu denince aklımıza gelen en önemli şey enerji verimliliğidir. Dolayısıyla enerjinin takibi, raporlanması ve analizleri bina otomasyonlarının olmazsa olmazlarıdır. MAPS sistemimiz; ısıtma, soğutma, klima santral sistemleri, aydınlatma, asansör ve yürüyen merdivenler gibi tüm elektromekanik sistemlerin enerji tüketimini takip edip arızaları kontrol ederek yüksek oranda enerji verimliliği sağlıyor. Bu özelliğiyle MAPS, bina otomasyonunda büyük bir öneme sahip.”