Türkiye’deki sanayiciler ve alt yapı projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olduğu dijital dönüşüm alanında önemli yatırımlar ve çalışmalar hayata geçiren Mitsubishi Electric, pandemi döneminde düzenlediği online etkinliklere tüm hızıyla devam ediyor. Bu doğrultuda TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) iş birliğiyle webinarlar düzenleyen Mitsubishi Electric, son olarak Fabrika Otomasyon Sistemleri Robot Ürün Yönetimi Takım Müdürü Necmi Ömerdedeoğlu tarafından gerçekleştirilen “İleri Robot ve İş Birlikçi Robot (Cobot) Teknolojileri” sunumuyla öğrenciler ve sektör profesyonelleriyle buluştu.
Üretim hızını 20 kat artıran otomatik kalibrasyon sistemi
Günümüzde üretim felsefesinin tamamen değiştiğini ve artık daha esnek ve daha akıllı araçlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Necmi Ömerdedeoğlu; “Gündelik hayata baktığımız zaman tüketim alışkanlıklarının tamamen değiştiğini ve ihtiyaçların da buna bağlı olarak çeşitlendiğini görebiliyoruz. Kullandığımız telefondan giydiğimiz kıyafete kadar kişiselleştirilmiş ürünler artık daha fazla ilgi görüyor ve son kullanıcının karar verme yetkisi giderek artıyor. Trendlere bağlı olarak üretici firmaların da hızla değişen üretim şekline adapte olması gerekiyor. Bu noktada, akıllı mühendislik çözümleri ve robot kullanımı ciddi anlamda önem taşıyor. Mitsubishi Electric olarak ürettiğimiz otomatik kalibrasyon sistemi sayesinde üretim hızı neredeyse 20 kat artabiliyor” şeklinde konuştu.
Kolaboratif robotlarla operasyonel giderler azalıyor, kârlılık artıyor
Mitsubishi Electric olarak üretimin en alt katmanından en üst seviyesine kadar üretimin takibi konusunda çözüm ürettiklerini vurgulayan Ömerdedeoğlu; “Üretimin takibi için robotların kullanılması üretim süreçlerini çok büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Robotların kolaboratif olabilmesi için güvenli bir şekilde insanlarla çalışabilmesi gerekiyor, aynı zamanda kurulum ve programlanmasının kolay bir şekilde yapılabilmesi de büyük önem taşıyor. Mitsubishi Electric olarak endüstriyel robotların yer aldığı tüm faaliyet alanlarında kullanılabilen yapa zekâ destekli kolaboratif robotlarımızla iş ortaklarımızı destekliyoruz. Yapay zekâ ile geliştirdiğimiz sistemlerimiz, fabrikalarda üretim verimliliğini artırıyor, böylece operasyonel giderlerin azalmasına ve kârlılığın artmasına da katkı sağlıyoruz” dedi.
Mitsubishi Electric’in kolaboratif robotlarının çalışılacak alanı çok kolay ve hızlı bir şekilde öğrendiklerini vurgulayan Necmi Ömerdedeoğlu, bu robotların mühendis ya da teknisyen gibi son kullanıcı tarafından kolayca devreye alınabildiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.