Ericsson Türkiye; üst düzey kamu yöneticileri, TÜBİTAK, iletişim servis sağlayıcıları ve akademik çevrelerin katkılarıyla “Ericsson Türkiye Araştırma Günü” etkinliğinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Ericsson’ın araştırma ekosistem iş ortaklarını farklı bakış açılarını paylaşmak üzere bir araya getirdiği etkinlikte 5G evrimi ve 6G teknolojilerindeki en son gelişmeler değerlendirildi.
Etkinlik, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve İsveç Türkiye Büyükelçisi Staffan Herrstrom’un açılış konuşmalarıyla başladı.
Üst düzey kamu liderleri ve Ericsson yöneticilerinin açılış konuşmalarının ardından, Ericsson’ın küresel liderlerinin katıldığı iki panel ve çeşitli uluslararası konuşmalar yer aldı. Etkinlikte panellerin ve konuşmaların yanı sıra şebekeler, güvenlik ve endüstriyel uygulamalar alanındaki en son teknolojilerin ve yeniliklerin ayrıntılı bir şekilde ele alındığı üç oturum gerçekleştirildi.
Ericsson Türkiye Araştırma Günü etkinliğinde, yayınlanmış çalışmalar ve uluslararası iş birliklerine dayalı oturumlarda teknik sunumlar ve kavram kanıtı demoları dahil olmak üzere Türkiye’deki araştırma ekiplerinin yaptığı sayısız bilimsel katkı sergilendi. Bu kapsamda, 6G konseptleri ve teknolojilerini geliştirmek ve gelecekteki araştırma ve standardizasyon çalışmalarına rehberlik etmek amacıyla hayata geçirilen Hexa-X projesi ekibinin çalışmaları da katılımcılarla paylaşıldı.
Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ericsson olarak yaklaşık 130 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de mobil iletişimin tüm aşamalarında yer alıyoruz, ve bilgi ve iletişim teknolojileri alanında donanım ve yazılım dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sunuyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik birikimine önemli katkılar sağlamak amacıyla 2018 yılında İstanbul’da Ericsson Araştırma Laboratuvarı’nı kurduk. Yenilikçi araştırma konularına odaklanan laboratuvar, ülkemizde 5G’nin tanıtımını hızlandırıyor ve Türk araştırmacıların 6G dahil olmak üzere geleceğin teknolojilerini tasarlamalarına ve dünya genelinde inovasyon projelerine katkıda bulunmalarına olanak tanıyor. Gerçekleştirilen bu çalışmaları etkinliğimizde sektördeki iş ortaklarımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ericsson Araştırma Laboratuvarı’na katkılarından dolayı TÜBİTAK’a ve bu özel etkinliğe değerli katılımlarından dolayı tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
5G teknolojilerinden de bahseden Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: “Ericsson olarak, bu güçlü inovasyonun öncüsü olmakta kararlıyız. Bu doğrultuda, günümüz şebekelerini akıllı, sürdürülebilir ve bağlantılı bir dünyanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlamaya devam ediyoruz. 5G bağlantısı yalnızca dijital dönüşümün faydalarından tam anlamıyla yararlanılmasını sağlamakla kalmayacak. Aynı zamanda Türkiye’deki kuruluşların örnek olarak tahmine dayalı analitik ve üç boyutlu modelleme gibi pek çok yetenekler elde etmelerine yardımcı olacak ve en son teknolojilere erişmelerine olanak tanıyacak. Teknolojik gelişmeler, dünyamızı her zamankinden daha hızlı dönüştürüyor. Yaratıcılık ve inovasyon, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında kayda değer büyümeyi destekliyor. Bu nedenle, sektörün öncü şirketlerinden biri olarak, biz de önümüzdeki dönemde inovasyona ve araştırmalara yatırım yapmaya devam edeceğiz.”
Ericsson Araştırma Laboratuvarı Türkiye Başkanı Dr. Henrik Almeida ise şunları söyledi: “Türkiye’deki Ericsson Araştırma Laboratuvarı, dünya genelindeki 12 Ericsson Araştırma merkezinden biri. Ericsson Araştırma, Ericsson’ın gelecek vizyonuna büyük bir katkıda bulunuyor. Biz de bu sebeple dünya genelinde çok önemli çalışmalara imza atan iş arkadaşlarımızla birlikte devam eden araştırmalar konusundaki heyecanımızı herkesle paylaşmak istedik. Bu yılki etkinlikte, nihayetinde 6G’yi mümkün kılacak teknolojileri sergiledik. Bu teknolojilerin, daha sürdürülebilir bir dünya için toplumları birbirine bağlayan, geleceğin akıllı ağ platformunu mümkün kılacağına inanıyoruz.”
Ericsson, önümüzdeki on yıllık dönemde Türkiye’de geleceğe yönelik şebekeler oluşturmaya ve mevcut şebekeleri yenilemeye devam ederken teknolojik ilerlemeyi hızlandıracak yeni fikirler ve yeni iş birliklerini hayata geçirmek için ekosistemde iş ortaklarını bir araya getirmeyi planlıyor. Ericsson’ın vizyonunda sınırsız bağlantının yaşamları iyileştirdiği, çalışma şekillerini yeniden tanımladığı ve sürdürülebilir bir geleceğe öncülük ettiği bir dünya var. Bu vizyonla hayal edilemez şeyleri mümkün kılan bağlantılar oluşturmak amaçlanıyor.