Akıllı Fabrikalar üretim sektörü sohbetlerinin konuğu Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu. R. Ekin Tazegül sordu, İbrahim Tataroğlu Endüstri 4.0, Geleceğin Fabrikaları, Makina Mühendisleri Odası’nın Endüstri 4.0 çalışmaları, Kestirimci Analiz gibi konularda görüşlerini anlattı.
İbrahim Tataroğlu: Daha karanlık fabrikalar olacak. Mavi yaka işçilerin, tekrar eden işlerin, çok çok azaldığı ve birçok sürecin proses üzerinden ilerlediği bir tür fabrikalar düzeni mutlaka gelecek. Şu an zaten üretimin bazı alanları tamamen robotlaşmış durumda, sektörel bazlı olarak. Bazı alanlarda hala insan müdahalesi var. Bakım yönetimi gibi farklı bir alanda hala insan müdahalesi var. Mühendislik daha tasarımsal süreçlere doğru evrilmiş durumda. Bu da mühendislerinde üretimlerindeki yönetici pozisyonlarında bir farklılık ortaya koyacak. Robot satışlarından yine istatistik verecek olursak, gelecek bugün neyi tetikledi diye…
Dünyadaki robot satışlarına baktığımız zaman, servis robotları dediğimiz robotların satışı yüzde 32 artmış. Lojistik robotların satışı yüzde 110 artmış. Bu çok dramatik bir şey, lojistik alanında yaşanan sıkıntı. Hızlı yatırımlarla bunun toparlaması hedefine yaklaşıyoruz. Medikal robotlar yüzde 28 artmış.
Burada da lojistik lokasyon bazlı çok büyük problem haline geldiği için gelecek açısından bence kritik bilgiyi bize sunuyor diyebilirim. Türkiye’deki fabrikaların ne yöne doğru evrilmesi, yatırımların nereye doğru yapılması gerektiğine dair bir gösterge. Gelecekte hem mühendisler açısından hem de burada çalışan ara teknik elamanlar açısından bir tartışma olacağı muhakkak. Burada da odamız meslektaşlarımız ve toplum lehine bir pozisyon almak zorunda çünkü hali hazırda mesleğimiz ara teknik elemanlaştırılıyor. Mühendislik mesleği yerine mühendisler ara işlerde çalışan kimselere olarak konumlandırılıyor. Bu ülkedeki yanlış politikalardan bir tanesi. Bu konuda daha çok sorumluluk alıp mesleki niteliği artırarak bu konuya böyle müdahil olmaya çalışıyoruz.
“Türkiye’de bunu yakalayabileceğimize dair 3 tane örnek verebilirim“
Bir tanesi Gaziantep’te bir firma tamamıyla Endüstri 4.0’a uygun bir imal süreci ortaya koydu ve hayata geçirdi. İzmir’de yine başka bir firma bunu yaptı. Tekirdağ’da başka bir firma bunu yaptı. Bu 3 farklı sektörden firmaların isimlerini vermeyeyim ama benim yakından gördüğüm tesisler. Yatırım yapıldığı zaman buraya gerekli önem gösterildiği zaman ve yönetimdeki kişilerin bu vizyona sahip olduğu zaman bu parametreler birleşince neden olmasın. Ama bunun birleşmesi, yatırım yapılması, ülkedeki istihdamın konumlanması gibi sorunlar var.