Türkiye’de üretilen %100 elektrikli yeni nesil hizmet aracı TRAGGER, FEV Türkiye mühendisleri tarafından geliştirilecek akıllı araç fonksiyonları ile otonom hale gelecek.

Fabrikalar, depolar, havaalanları, kampüsler, limanlar gibi alanlarda yük ve insan taşımaya yönelik olan ve seri üretimi devam eden araçlar, Türk start-up’ı TRAGGER’in Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesindeki tesisinde üretiliyor.  

TRAGGER araçları, 700 kg yük taşıma ve 2 ton çekme kapasitesine sahip. Yüklü halde %17’lik eğimi tırmanma yeteneği ve 2.8 metre  dönme çapı olan, 3.1 metre uzunluğundaki TRAGGER, hızlı ve yavaş olmak üzere iki farklı hız modunda yol alabiliyor. Aracın bataryası, 220V’luk geleneksel şebeke akımıyla 6 saatte %100 dolmakla birlikte, hızlı değişim için batarya paketi Quick-Drop (hızlı değişim) özelliği sunuyor.

Sahip olduğu güvenilir ve stabil alt yapısı, güç aktarma, süspansiyon, fren ve direksiyon sistemiyle, otonom araca tam uygun bir platform özelliği taşıyan TRAGGER Pro serisi araçları, FEV Türkiye tarafından gerekli sensörler ve yapay zeka kodları çalıştıracak kontrol üniteleriyle donatıldı. 

TRAGGER tarafından tasarlanan ve drive by wire (sinyal ile yönlendirmeli) desteği de eklenen prototip araç üretimi sonrasında, otonom özellikleri sağlayacak yazılımların kurulum ve testleri için FEV Türkiye mühendislerine teslim edildi.

FEV Türkiye’nin mühendislik çalışmaları ve sayısız senaryoyu simüle etmeleri sonucunda tasarladıkları en uygun sensör seti; 7 adet lidar, 1 adet radar ve 1 adet kameradan oluşuyor. Bu sensörler ile araç, çevresindeki ortamı 360 derece algılayabiliyor, 80 metreye kadar hareketli nesneleri ayrıştırıp, çarpışma ihtimalini hesaplayabiliyor. Yüksek çözünürlüklü kamera ve yapay zeka tabanlı görüntü işleme algoritmaları sayesinde şerit, yaya veya engel gibi olguları ayrıştırabilmesi, aracın yayaların da olduğu trafik ortamında daha güvenli ilerlemesini sağlıyor. 

FEV Türkiye Akıllı Araçlar Departman Müdürü Dr. Selim Yannier, yeni teknolojilerin mobiliteyi hızla değiştirdiğini ve elektrifikasyon, otonomi ile bağlılık unsurlarının öne çıktığını belirtti. Bu alanda birçok projeyi aktif olarak yöneten FEV Türkiye ekibinin birikimlerini TRAGGER aracı üzerinde toplamanın Ar-Ge çıktılarını hızlandıracağının altını çizdi.

Araç sadece otonomi için değil, aynı zamanda sürücü asistan sistemleri test platformu olarak da kullanılabiliyor. FEV Türkiye’nin geliştirdiği, yerli ve yabancı üreticilere sağladığı, İleri Acil Frenleme Sistemi (AEBS), Dur-Kalk Destekli Adaptif Hız Kontrolcüsü (ACC Stop & Go), Şerit Takip Asistanı (LKA), Kör Alan Tespit Fonksiyonu (BSD), Park Asistanı (PA) ve İleri Çarpışma Uyarıcı Sistemi (FCW) gibi birçok İleri Sürücü Asistan Sistemleri (ADAS) araç üzerinde kurulu ve testlere hazır. Geçtiğimiz yıl 3 patent üreten FEV Türkiye bu testler sayesinde, sürücü destek sistemlerinin güvenliğini arttıracak.

Otonom sürüş testlerinin Bilişim Vadisi’nde yapılması planlanıyor. Üzerindeki yazılım altyapısı ve FEV tasarımı olan bağlantı modülü sayesinde, aracın internet şebekesi üzerinden kumanda edilmesi ve verilerin bulut ortamında toplanması da sağlanacaktır. 

FEV Türkiye Genel Müdürü Dr. Taner Göçmez, halihazırda yerel ve küresel otomotiv üreticilerinin otomobil, otobüs, kamyon ve kampüs içi araç projelerine otonom sürüş fonksiyonları geliştirdiklerini ve şimdi de TRAGGER araçlarına uygulayacaklarını belirtti. Dr. Göçmez: “Global projelerdeki tecrübelerimizi ülkemizin teknoloji kabiliyetlerini daha ileri taşımak adına uyguladığımız ve geliştirdiğimiz %100 elektrikli TRAGGER araç projemizde ulaşımı daha güvenli ve kolay hale getiriyoruz.” dedi. 

TRAGGER Kurucu Ortağı Saffet Çakmak: “İleri teknolojiyle çevre dostu olarak ürettiğimiz araçlara yurt dışından büyük bir talep var. Mevcut araçlara akıllı sürüş ve sanal gerçeklik gibi unsurları da ekleyerek 2022’de ihracattaki hedefimizi büyütmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Write A Comment