‘Dijital ikiz’ kullanılarak üretim adımlarının simülasyonu, iş istasyonunun devam eden operasyonlar sırasında kurulmasını sağladı.
Bir üretim hattına yeni bir iş istasyonu eklemek, özellikle düzenli işlemlerin aynı anda devam etmesi bekleniyorsa, derinlemesine planlama gerektirir. Çek otomobil üreticisi, bu koşullar altında Vrchlabí’deki ŠKODA AUTO bileşen tesisinde yeni bir robot istasyonunu başarıyla kurmak ve entegre etmek için bir ‘dijital ikiz’ kullandı. Bunu yaparken, tüm süreç ve senaryoları önceden yürütmek için ekipman ve fabrika simülasyonları kullanıldı. Bu nedenle proje, geleneksel yöntemler kullanılarak kurulan bir sistemden üç hafta önce tamamen faaliyete geçti.
ŠKODA AUTO’da Bileşen Üretimi Başkanı Christian Bleiel, “Endüstri 4.0 teknolojileri olmasaydı, yeni robot iş istasyonunu Vrchlabí sitesine bu şekilde kuramazdık. Alan yetersizliği nedeniyle, mevcut ünitenin yanında yeni ünitenin kurulması ve düzenli üretimin yanı sıra test çalıştırması operasyonları mümkün olmazdı. Bununla birlikte, dijital ikiz ve en son teknolojinin kullanılması, tesisin son derece ayrıntılı bir sanal görüntüsünü oluşturmamıza, süreçleri ve prosedürleri simüle etmemize ve böylece üretim hattına sorunsuz bir şekilde eklememize izin verdi.”
30 saniyeden daha kısa bir döngü süresi içinde, her bir şanzıman yeni kurulum iş istasyonunda dört yatak bileşeni ile iki kez sağlanır. Şanzımanın dönen parçalarının en iyi şekilde çalışması için gereken inanılmaz yüksek hassasiyet seviyesini garanti etmek için, bu üretim adımı robotlar tarafından gerçekleştirilir.
Her şeyden önce, dijital ikiz oluşturmak için iş istasyonunun 3D modeli kullanıldı. Bu, robot kollarını, sensör mantığını ve güvenlik bileşenlerini de klonladı. Bu, istasyondaki tüm mekanik ve kinematik işlemlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilmesini sağladı. İkizin yazılım yönü, tüm donanım bileşenleri ile üretim hattındaki program tabanlı kontrol dizileri arasında sorunsuz iletişim sağlar.
Bu kurulumu kullanarak, teknisyenler kontrol elektroniklerini geliştirdi, test etti ve optimize etti ve yeni iş istasyonu için gerekli alanı belirledi. Ayrıca robot kollarının çarpışma olasılığını önleyebildiler ve ideal döngü süresini hesapladılar, dijital ikiz de örneğin işgücünü eğitmek için kullanılabilir.
Yılın Fabrikası
Simüle edilen model, ŠKODA AUTO’nun projeyi operasyonel seviyeye getirmek için gereken süreyi yaklaşık üç hafta kısaltmasını sağladı. Ayrıca, gereksinimleri önceden optimize ederek yaklaşık 40 metrekarelik üretim alanından tasarruf edilebilir. Dijital ikiz kullanılarak, robotların kontrol programları da fiziksel robotlar ve çevre birimleri fabrikada bile bulunmadan önce geliştirildi.
ŠKODA AUTO, 2012 yılında 18 ay boyunca Vrchlabí sahasını modern bir bileşen tesisine dönüştürdü. Konum, dinamik dönüşümü nedeniyle ‘Yılın Fabrikası’ olarak adlandırıldı. O zamandan beri, ŠKODA AUTO, Vrchlabí tesisini sistematik olarak daha da geliştirerek çok sayıda endüstri 4.0 teknolojisini tanıttı. ŠKODA, 2018’den bu yana, işleme makineleri ile metroloji merkezi arasında parçaların taşınması için otonom robotlar da kullanıyor. Son zamanlarda CNC işleme hatları için parça sipariş eden ve tedarik eden otomatik bir sistem de piyasaya sürüldü. Ultra modern fabrika, çevresel uyumluluk ve enerji verimliliği konusunda da öncülük ediyor. Yıl sonuna kadar CO2 dengesiz ilk ŠKODA AUTO üretim tesisi olacak.