Endüstrinin dijital dönüşümünde risk almak istemeyen şirketler, otomasyon fizibilitesi yaptırıyor.
Kovid-19 süreci tüm dünyada iş yapış biçimlerini değiştirirken, dijital dönüşümün artık bir gereklilik olduğunu gösterdi. Endüstrideki değerlerin hızlı değişimine ayak uydurmak ve işin sürdürülebilirliğini sağlamak için Türk sanayicisi de işletmesini bugüne getiren geleneksel yöntemleri dönüştürmeye başladı. Bu dönüşümün merkezinde yer alan otomasyon çalışmaları büyük önem taşıyor. Otomasyon çalışmalarına başlamadan önce de fizibilitesinin doğru yapılması gerekiyor.
Dijital dönüşümün endüstri için kaçınılmaz olduğunun altını çizen ZGN Otonom & Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, “Otomasyon fizibilitesi; endüstriyel bir sahada yapılmak istenen teknolojik yazılım, teçhizat ve sistem yatırımlarının uygunluğunu, maliyetini, süregelen duruma göre kıyaslamasını, detaylı oryantasyon takvimini ve yatırım geri dönüş süresini detaylı olarak gösteren bir raporlama çalışmasıdır.” dedi ve otomasyon fizibilitesinin avantajlarını şöyle açıkladı:
Neden yaptırılmalıdır?
Otomasyon fizibilitesinin, endüstriyel sahada görülen fırsatların gerçekleşmesi durumunda işletmenin/fabrikanın hayatında nelerin değişeceğini, nasıl faydalar sağlayacağını ve avantajlı/dezavantajlı durumların neler olacağını yolun en başında yüksek doğrulukla ortaya koyduğunu söyleyebilirim.
Ne gibi avantajlar sağlar?
Yanlış bir yatırımın yapılmasını ya da bir yatırımın yanlış zamanda yapılmasını engelleyip nakit ve zaman kaybının önüne geçer. Yatırımın etkilerinin yolun başında görülmesini sağlar ve yatırım gerçekleştirildikten sonra olumsuz sürprizlerle karşılaşma riskini minimize eder. Farklı bakış açılarından bakıp farklı alternatifler ve fırsatlar yakalama imkanı da sunar. Yatırım bütçesinin doğru şekilde planlanmasını sağlar. Çok sayıda olasılık değerlendirildiğinden dolayı uygulama sürecinde de sürprizlerle ve olumsuzluklarla karşılaşmak büyük oranda engellenmiş olur. Bunlar gibi avantajlarıyla otomasyon fizibilitesi yapmanın şirketlerin zemini sağlam atılımlar yapmasına imkan verdiğini söyleyebilirim.
Profesyonel ve Kapsamlı Destek
Tüm ihtiyaçlara cevap verebilen bir otomasyon fizibilite çalışması yaptıklarını belirten Bülent Doğru, “ZGN Otonom ve Robotik olarak, biz fizibiliteyi sahada ve masa başında aktif olarak yapıyoruz. Sahanın büyüklüğüne göre, gereken süre kadar sahada tam zamanlı vakit geçirerek tüm süreçleri detaylı bir şekilde irdeliyoruz. Mevcut proses ve işleyişi derinlemesine inceleyerek dar boğazları, ihtiyaçları, optimizasyonları not alıyoruz. Saha çalışmasından sonra masa başında hesaplama, araştırma ve olası projelendirme süreçlerini detaylı bir şekilde yapıyoruz. Saha personelleriyle toplantılar düzenleyerek yapılan hesaplamaların, alternatif senaryoların üzerinden geçiyoruz. Revize edilen hesaplamalar üzerinden simülasyonlar çalıştırıp sonuçlara göre fizibiliteyi son haline getiriyoruz. Bu çalışmalardan sonra saha ekibiyle fizibilite kapanış toplantısı düzenleyip kapsamlı bir rapor teslim ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.