Cisco’nun Yeni Güven Standardı, işletmelerin güven inşa etmesi ve müşterileriyle güvenilir dijital ilişkiler kurması konusunda sektör standardı sunuyor. Çalışma konseptlerinin daha hibrid bir hale gelmesi, internet üzerinde daha fazla veri toplanması ve siber tehditlerin artmasıyla bu yeni standart, güven çıtasını yükseltiyor. Cisco’nun 2021 Tüketici Gizlilik Anketi’nde elde edilen bulgular Yeni Güven Standardı’na olan ihtiyaca bir kez daha dikkat çekiyor.
CİSCO dijital dönüşüm yaşayan kuruluşların ne kadar güvenilir olduğunun değerlendirilmesinde referans alınabilecek Yeni Güven Standardı‘nı yayınladı. Çalışma konseptlerinin daha hibrid bir hale gelmesi, internet üzerinde daha fazla veri toplanması ve siber tehditlerin artmasıyla, bu yeni standart güven çıtasını yükseltiyor. Cisco 2021 Tüketici Gizlilik Anketi‘nden elde edilen verilerle desteklenen Yeni Güven Standardı, şirketlerin müşteri güvenini kazanması, koruması ve artırması için gereken aşağıdaki kritik unsurları belirliyor:
- ZeroTrust altyapısı: Varsayımları sorgulayarak ve her cihazdan gelen her bağlantıyı her zaman doğrulayarak siber tehditlere izin verilmemesi.
- Güvenilir tedarik zinciri: Her bileşenden, nasıl üretildiğinden, nerelerde bulunduğundan haberdar olurken riskleri en aza indirmek için tedarikçilerle yakın iş birliğinde çalışmak.
- Veri hakları: Değişen müşteri beklentileri ve yasal düzenlemelerin bir adım önünde olmak.
- Şeffaflık: Hangi verilerin toplandığı ve verilerin nasıl kullanıldığı konusunda net olmak; meydana gelen vakalar ve sorunlarla ilgili açık olmak ve bunları düzeltmek için neler yapıldığını açıklamak.
- Belgelendirme ve düzenlemelere uygunluk: Bağımsız üçüncü parti denetçilerce verilen güvenilir sertifikalar alarak müşterilere olan bağlılığı ortaya koymak.
Güvenin bir duygudan fazlası olduğunu ifade eden Cisco Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Siber Güvenlik Direktörü Fady Younes, konu hakkında şunları söyledi: “Dijital ortamda işletmeler, çözümlerini, operasyonlarını ve eylemlerini doğrulama olanaklarına ihtiyaç duyuyor. Bu standart, güvenin ölçülebilir olmasını sağlayan bir sürecin temel unsurlarını anlamamıza yardımcı oluyor.”
Günümüzün dijital dönüşüm bağlamında bu unsurlar müşteri güveninin desteklenmesinde büyük öneme sahip. 12 ülkeden 2600 katılımcıyla yapılan Cisco 2021 Tüketici Gizlilik Anketi‘nin sonuçları, tüketicilerin bir işletmenin veri uygulamaları konusunda şeffaflık ve kontrol isteği olduğunu ortaya koyuyor. Ankette öne çıkan diğer önemli konular ise şunlar:
- “Aktif Gizlilik“: Tüketicilerin yaklaşık üçte biri, veri uygulamaları veya politikaları nedeniyle şirketlerle çalışmayı bırakmak dahil olmak üzere, gizliliklerini koruma konusunda daha aktif bir rol üstleniyor.
- Gizlilik Düzenlemeleri:Dünya genelinde yasalara daha olumlu bakılırken, birçok ülkede farkındalık görece düşük seviyelerde.
- Pandemi Döneminde Verilerin Gizliliği: Çoğu kişi geniş kapsamlı halk sağlığı önlemlerini desteklese de gizliliğin azalmasını neredeyse hiç istemiyor.
- Yapay Zeka: Tüketiciler, yapay zeka karar verme süreçlerinde kişisel bilgilerinin kullanılmasından oldukça endişeli.