Ürün veya hizmeti büyütmek için esneklik, bütçe yönetimi ve zaman tasarrufu şirketlerin önceliği haline geldi. Özellikle IT yatırımlarının gerekliliği konusunda büyük bütçe harcamaları ile karşı karşıya kalan şirketlerin ise imdadına bulut bilişim hizmetleri yetişiyor. Pandemi sürecinde uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile birlikte bir çok şirketin bulut bilişime geçişinin hızlandığına da dikkat çeken Teletek Genel Müdürü İlyas Turgut, şirketlere ciddi kazanımlar getiren bulut bilişim hizmetlerinin sağladığı 10 önemli avantajı sıralıyor.
Bulut Bilişimin 10 Avantajı
Bulut bilişimin şirketlere sağladığı pek çok avantaj olduğunu vurgulayan Turgut, bu avantajları 10 başlık altında özetliyor.
1. Tasarrufu kolaylaştırır. Bulut bilişim yoluyla şirketler; sunucu, yazılım, veri merkezi ve ağ cihazları gibi teknolojik altyapı yatırımlarını dışarıdan hizmet şeklinde sağlayarak IT harcamalarını en aza indirebilir, enerji maliyetlerini düşürebilir ve altyapı giderlerinden tasarruf edebilirler.
2. Verileri güvenli bir ortamda barındırma imkanı sunar. Bulut bilişim ve bulut ortamının güvenliği birbirinden ayrı düşünülmemelidir. Teletek’in periyodik olarak uygulanabilen sızma testi hizmeti, kurumların bulut ortamında veya bünyesinde bulunan bilişim sistemlerini oluşturan donanım, yazılım, ağ gibi bileşenlerinin içeriden veya dışarıdan maruz kalabileceği tüm saldırılara karşı test edilmesini ve raporlanmasını sağlamaktadır.
3. Gereksiz harcamaları önler. Şirketler, belirli kapasitelere sabit bedeller ödemesine rağmen her zaman bu kapasitenin tamamını kullanamayabilir. Teletek Bulut Platformu, “kullandıkça öde” servis satış modeli sayesinde yatırım, elektrik, periyodik bakım gibi sabit bedelleri ortadan kaldırmaktadır. Satın almadan kiralama yöntemiyle ise esneklik sağlayarak şirketlerin IT altyapı giderlerini “hizmet gideri” kapsamına alır ve finansal güçlerine eklemelerini kolaylaştırır.
4. Esnek ve ihtiyaca yönelik çözümler üretir. Bulut bilişimde esneklik çok önemlidir. Teletek’in bulut ortamında şirketler, kendilerine özel olarak ayrılmış, paylaşımsız işlemci (vCore), bellek ve depolama alanları sayesinde uygulamalarında ihtiyaç duyulan kaynakları tam bir esneklikle kullandıkları kadar ödeyerek uygun maliyetlerle sağlayabilmektedir.
5. Alandan kazandırır. Şirketler, veri depolama merkezi ve yüksek kapasiteli çevrimiçi sunucu hizmetini dışarıdan sağlayarak, hem işletme içinde veri depolama ve sunucuya özel departman tahsisi ihtiyacını hem de bireysel kullanıcı bilgisayarlarının ek sabit sürücü gereksinimlerini ortadan kaldırabilir.
6. Felaket senaryolarının gerçekleştirilmesine hız katar. İşler her zaman yolunda gitmeyebilir. Böyle zamanlarda doğru aksiyonları almak hayati önem taşıyacaktır. Bulut tabanlı felaket kurtarma ve iş yeri dışı yedekleme çözümü ile şirketler, Teletek Bulut Platformu’ndaki depolama alanlarına tam olarak tümleşik, hızlı ve güvenli bir yedekleme sağlayabilir.
7. Son kullanıcı deneyimini daha kolay hale getirir. Bulut bilişim sayesinde şirketler son kullanıcıya hitap eden yazılımların, başka ara yüzlere ihtiyaç duymadan ve kullanıcı ortamına yükleme yapmadan web üzerinden kullanılmalarını sağlayabilir.
8. Çok geniş bir kullanıcı ağı oluşturulmasını kolaylaştırır. Uzaktan çalışma yönteminin çok arttığı bu dönemde şirketlerin kesintiye veya hizmet aksamasına olan tahammülleri çok düşerken, kendi altyapılarını tam yedekli olarak tasarlamaları ve uygulamalarını kesintisiz çalıştıracak şekilde yönetmeleri de her zaman kolay olmayabilir. Coğrafi yedekli Teletek Bulut Platformu ile şirketler lokasyon bağımsız, kesintisiz, esnek çalışma ve dijital dönüşüm yolculuklarını kolaylaştırabilir.
9. İzlenebilirliği artırarak verilerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar. Verileri farklı bir ortama aktarma aşamasında güvenilir ve sağlam adımlarla ilerlenmelidir. Şirketlerin verileri, farklı bulut veya lokal ortamlardan minimum kesinti veya iş yükü ile Teletek Bulut Platformuna taşınabilmektedir. Trafik yönlendirmelerinden, DNS kayıtlarının transferine kadar konunun uzmanlarıyla çalışmak şirketlerin iş yükünü hafifletecektir.
10. Tam zamanlı izleme ve raporlama hizmeti sunar. Bulut bilişim şirketlerin altyapı kaynaklarının kullanım durumuna anında ulaşmasını sağlarken bu verilerin eksiksiz bir şekilde raporlanmasını da kolaylaştırmaktadır.