BrandIT ve PTC kimdir? RepG, BrandIT ile Olan İş Birliğinden Hangi Kazanımları Elde Etti? RepG, BrandIT ile olan ortaklığında neler başardı? PTC’nin hangi çözümleri fayda sağladı? BrandIT Kurucusu Özgür Aslan, PTC IoT/AR Kanal Ortağı Yöneticisi İlker Tarkan, RePG Enerji Fabrika Direktörü Hakan İşeri ve BrandIT Mühendislik Yazılım Donanım ve Ekip Lideri Gökhan Tayşi anlattı.
Özgür Aslan: BrandIT Mühendislik, 2016 yılında endüstri 4.0 teknolojilerinden olan nesnelerin interneti ve arttırılmış gerçekliği kullanarak üretim firmalarında özellikle çözüm sunmaya çalışan bir mühendislik firmasıdır.
Hakan İşeri: RepG, havadaki bağıl nem ve sıcaklık değişiminden elektrik enerjisi üretimi yapan yeni bir yenilenebilir enerji sistemidir.
Özgür Aslan: 2016 yılında PTC’nin IoT ve artırılmış gerçeklik partneri olarak çalışmaya başladık. 2017 yılında portföyümüze Microsoft eklendi.
İlker Tarkan: PTC 35 yıl kadar önce parametrik tasarım teknolojisini ilk geliştiren firmadır. Ilk olarak. Creo isimli CAD yazılımını geliştirmiştir. Daha sonra ise bu CAD verilerinin yönetilmesini sağlayan PLM dediğimiz product lifecycle management ürünü olan windchill ürününü piyasaya sunmuştur. 10 yıl kadar önce de IoT ve AR teknolojilerine yatırım yapmaya başlamış ve bu konuda da IoT için thingworx, AR konularında da Vuforia isimli ürünleri piyasaya sunmuştur. Ürün gamımız içerisindeki CAD, PLM, IoT ve AR konularında da Gartner ve Forrester gibi bağımsız analiz firmalar tarafından da lider olarak konumlandırıyoruz.
Hakan İşeri: Düşük sıcaklıklı atık ısılardan elektrik enerjisi üretimi ve iklimlendirme ihtiyacının karşılanması, havadaki nem değişiminden su üretimi ve solar UPS sistemleri olarak gösterilebilir. RepG sistemini alan bir müşterimiz, bir iş ortağımız aynı zamanda tüketirken üretime de destek oluyor ve elektrik maliyetlerini oldukça düşürüyor.
Özgür Aslan: RepG enerji ile ilk karşılaşmamız çok keyifli oldu. İlk gördüğümde çok heyecanlandım. O zaman bir masaüstünde çalışan bir prototipten ibaretti. Hasan Bey ilk prototip çalıştırıp gösterdiğinde üstünden dumanlar çıkan en sonunda 12 volt enerji üreten bir prototipti. Fikir çok inanılmaz, benzersiz bir fikirdi. Bu projeye ilk andan beri dahil olmak gerçekten gurur verici bizim için. Bu projenin o zamanlardan prototipten şimdiki endüstriyel hale ve birçok ürüne dönüşmesini adım adım gördük. O açıdan hem gurur verici hem de heyecanlandırıcı.
Hakan İşeri: RepG olarak dünyada bulunmayan bir ürün geliştirdik ve böyle bir ürün geliştirdiğinizde bazı yazılım ve donanım ihtiyaçlarınız bulunmakta. Bizler karşılaştığımız ihtiyaçlarımızı BrandIT’nin hem yazılım hem de donanım tarafında tecrübeli olması sayesinde hızlı şekilde çözebildik.
Gökhan Tayşi: Donanım tarafında belli bir elektronik kart yapılmış bir prototip vardı fakat cihaz doğası gereği enerji üretimine katkısı olacağı için öncelikle endüstriyel seviyede olması gerekiyordu. Hem fiziksel anlamda hem kontrol anlamında. Biz bu noktada Rockwell Automation’un mikro 800 serisi PLC’lerini önerdik.
Hakan İşeri: Biz kendi sistemlerimizi geliştirdiğimizde farklı IoT platformları kullandık ancak konvansiyonel sistemlerden farklı bir tasarım yaptığımız için farklı veriler ve farklı çalışma prensipleri bulundurduğumuz için hazır şablonlara kendimizi sığdıramadık. Aynı zamanda bizim teknik ekiplerimizin görmesi gereken ekranlar ile müşterilerin görmesi gereken ekranlar birbirinin aynısı değil. Bizler teknik ekipler olarak çok daha detaylı veriler izlemek istiyoruz.
Özgür Aslan: Projenin IoT alanında ise henüz işin başındayken oturduğunuz yerde kapalı bir alanda cihazı kontrol etmeniz aslında çok kolay. En büyük sorun bu cihazı sahaya gönderdiğinizde, müşterinize gönderdiğinizde orada yanında durmak değil de uzaktan bu makinenin nasıl çalıştığını görmek çok önemli. Çünkü o test sırasında bir yere kadar başında duruyorsunuz. Ondan sonra müşteriye teslim edip uzaktan izlemeniz gerekiyor. İşte burada çok güçlü bir platforma ihtiyacımız oluyor. Burada bizim Thingworx’u tercih etmemizin en büyük sebebi hem bağlantı hızı hem kapasitesi hem de sahadan topladığı veriyi hızlı bir şekilde bilgiye çevirmesi ve bilgi birikimini yani ne olacağını, transferi. Böyle yerlerde Thingworx’un SCP modelini kullandık. Smart connected products modelinde Thingworx SCP platformu RepG gibi sahada birden fazla makinesini bulunan firmaların aynı platformda, aynı arayüzde, aynı algoritmalarla birçok makineyi yönetilmesini sağlıyor. Bu projede de Thingworx SCP platformu RepG nin farklı müşterilerinde bulunan farklı makineleri tek bir yerden uzaktan yönetilmesini sağladı. Bu uzaktan yönetim makinenin konfigürasyon değişimlerinden, verdiği arızalardan ne kadar süre aktif çalıştığından harcadığı enerjiye kadar birçok bilgiyi çok hızlı bir şekilde anlamlandırıp bakım ekiplerini ve son kullanıcılarına bilgi olarak vermesini sağladı. Şimdiye kadarki sistemlerde ondan fazla makinesini uzaktan izledik. Verilerini topladık. Hem makinenin geliştirilmesi için RepG cihazının geliştirilmesi için hem de bizim Thingworx tarafında kestirimci bakım anlamında veri toplamak için çok ciddi bir birikimimiz oldu.
Hakan İşeri: Aynı zamanda Thingworx üzerinde Powerworx adını verdiğimiz bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama üzerinde tüm cihazlarımızı anlık ve geçmişe dönük olarak izleme fırsatı yakaladık. Aynı zamanda yine aynı platform üzerinden cihazlarımızın alarm durumlarını bizlere bilgilendirme maili ve bilgilendirme sms’leri gönderen bir sistem kurulumu sağladık. Bu sistem sayesinde personellerimizi bir arıza durumunda sahaya göndermeden önce uzaktan bakarak analiz etme şansı yakaladık ve bu sayede bakım giderlerimizi de yarı yarıya düşürdük.
İlker Tarkan: Thingworx platformumuz sayesinde müşterilerimizin plansız duruşlarını % 20 ile 30 oranında azalttığını görebiliyoruz. Müşterilerimiz aynı zamanda iş gücü verimliliğini % 5 ile 60 oranında arttırabiliyor. Benzer şekilde kalite konusunda da müşterilerimizin. % 5 ila 10 oranında kalite maliyetlerini azalttığını görebiliyoruz.
Özgür Aslan: Bir sonraki aşamada bu toplanan bilgilere dayanarak cihazın farklı koşullar altında nasıl davranacağını öngörmek, arıza olasılıklarını veya performans arttırıcı bazı konfigürasyonları tahminlemek için kullanacağımız bir sistem olacak. RepG ile bundan sonraki aşamada yapacağımız iş bu verileri topluyor. Kullanarak tahminleme hatta reçeteleme yapmak. Bundan kastım şu. Tahminleme için sizin bundan sonra ne olacağını öngörüp ona göre bir önlem almanızı sağlamak reçetelemede ise istediğiniz performansı istediğiniz verimi sağlamak için hangi parametrede kullanacağınızı reçete halinde vermesini sağlamak. Thingworx Analytic bize bu imkanı veriyor. Şimdiye kadar topladığımız verilerle Thingworx Analytic’in makine öğrenmesi modellerinden geçirerek biz bu tahminlere ve reçeteleme çalışmalarını yapabileceğiz.
Hakan İşeri: RepG olarak BrandIT ile bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda hem yazılım hem de donanım konusunda istediğimiz desteği alabildik. Bizim temennimiz bundan sonraki süreçte de BrandIT ile olan partnerliğini devam ettirmek ve kendi ihtiyaçlarımıza uygun desteği alabilmektir.
Özgür Aslan: Bizimle çalışan firmalar şimdiye kadar 2 yıldır, 3 yıldır, 4 yıldır beraber çalıştığımız firmalar var. Burada hep aynı yöntemi devam ettirdik. Firmaya bir çözüm ortağı olmak, problem çözmek ve sürekli iyileştirmelerine katkıda bulunacak bir mühendis firması olmak bizim amacımız..