Türkiye’deki sanayiciler ve alt yapı projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olduğu dijital dönüşüm alanında önemli yatırımlar ve çalışmalar hayata geçiren Mitsubishi Electric, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) iş birliğiyle online olarak düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Etkinlikte CC-Link Network Ailesi ve Yeni Nesil Endüstriyel Network CC-Link IE TSN konusunu ele alan Mitsubishi Electric, katılımcılara bu alandaki güncel gelişmelerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Ethernet tabanlı networkler teknolojiyle gelişmeye devam ediyor

CC-Link endüstriyel haberleşme sistemlerinin gelişiminden bahseden Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama PLC Ürün Takım Lideri Merve Sarıhan, şu bilgileri paylaştı: “1990’lı yılların ortasında Japonya’da kurulmuş olan CLPA (CC-Link Partner Association) tarafından ilk olarak CC-Link networkü geliştirip piyasaya sunuldu. Daha sonra Mitsubishi Electric, CC-Link networkünü destekleyen ürünler üretmeye başladı. CC-Link network seri haberleşme tabanlı bir network sistemidir. Teknoloji geliştikçe 2000’li yıllardan sonra Ethernet tabanlı networkler hayatımıza girmeye başladı ve bu noktada CLPA, CC-Link networkünü geliştirerek CC- Link IE (Industrial Ethernet) networklerini tasarladı. Ethernet tabanlı networklere giriş yaptıktan sonra ilk olarak kontroller arası haberleşme için CC-Link IE Control hayatımıza girdi. Daha sonra da saha verileri toplamak için kullanılan CC-Link IE Field piyasaya sürüldü. Bu networkler zamanla teknoloji geliştikçe ve müşterilerin ihtiyaçları da arttıkça daha da geliştirilmeye devam ediliyor.” 

Endüstriyel haberleşme sistemi CC-Link IE ile maksimum verimlilik artışı sağlanıyor

CC-Link IE’nin seri haberleşmenin endüstriyel networke entegre edilmiş hali olduğunu söyleyen Merve Sarıhan, CC-Link IE’nin fonksiyonlarına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “CC-Link IE, 1 Gigabit’lik yüksek hızlı haberleşme sağlayan endüstriyel bir network sistemi olarak geliştirildi. Yüksek hızlı iletişim, endüstriyel süreçlerde çok daha kısa ve kararlı çalışma döngüsü sağlıyor. Bu da kullandığımız ürün ve sistemlerde maksimum verimlilik artışına olanak tanıyor. Mitsubishi Electric’in PLC ürünlerinden MELSEC iQ-R, Q, L ve iQ-F Serisi, CC-Link IE Field ve CC-Link IE Control master ürünlerine sahip. Sadece PLC değil inverter, servo, HTMI ve robot gibi ürünlerimiz de CC-Link networkünü desteliyor. CC-Link IE networkü, 1 gigabitlik yüksek hızlı Ethernet alt yapısı sayesinde üretim hattındaki verilerin gerçek zamanlı olarak toplanmasına imkan tanıyor. Makinelerdeki verileri bütün ürünlerden bir kontroller yardımı ile toplayıp, kesintisiz networkü ile Ethernet tabanı üzerinden IT sistemlerine veri aktarımını sağlıyor. Yakın zamanda CC-Link IE networkü, gelişmiş hareket kontrolü için de kullanılabilir hale geldi. Yüksek doğrulukla senkronizasyon performansı sağlayan bu gelişim sayesinde tek bir modülde tüm eksenleri senkron olarak kullanabiliyoruz. Güvenlik sistemleri için de tek bir network kullanımına fırsat veren CC-Link IE ile güvenlik modülleri ve kontrolörler için farklı networkler kullanmanıza gerek kalmıyor.”

Mitsubishi Electric TSN teknolojisini kullanan ilk firma

Son olarak CC-Link IE TSN networkü hakkında bilgiler paylaşan Merve Sarıhan, TSN (Time Sensitive Network-Zamana Duyarlı Ağ) teknolojisinin yeni bir Ethernet protokolü değil, yeni bir teknoloji ve birçok standartlar topluluğu olduğundan bahsederek sözlerini şöyle tamamladı: “TSN standartları, endüstriyel kontrol protokollerinin bir sonraki evrimine izin verecek. TSN teknolojisinin 1 gigabitlik endüstriyel Ethernet CC-Link IE networküne entegre hali olan CC-Link IE TSN network destekli ürünler geliştiren ilk firmayız. CC-Link IE TSN, 1 gigabitlik deterministik bir ağ yapısına sahip ve TSN teknolojisinin 3 temel standartlarından ikisini kullanır. Bunlar Time Synchronization (zaman senkronizasyonu metodu) ve Time Scheduling (zaman paylaşma metodu). Bu iki standart sayesinde CC-Link IE TSN ‘’all in one’’ bir yapıda, saha, kontrolör, motion, safety sistemler için kullanılan, IP tabanlı, esnek topolojiye sahip, CC-Link IE networküne göre 16 kat daha hızlı bir networktür. Mitsubishi Electric MELSEC iQ-R Serisi için ve MELSEC iQ-F Serisi PLC’ler için CC-Link IE TSN master modülleri ve uzak I/O modülleri geliştirilmiştir. Servo-motion, HMI ve Inverter ürünlerimiz de CC-Link IE TSN   slave modüllere sahiptir”

Write A Comment