Mobil cihazlar ve bilgisayarlar, dijital dünyada insanların hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu tür cihazlar genellikle günlük olarak kullanılıyor ve çoğu durumda önemli verileri depoluyorlar ve işlevsellikleri kritik öneme sahip oluyor. Bu nedenle bu cihazların düzenli olarak temizlenmeleri gerekiyor. Bunu yapmak yalnızca performanslarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda dijital yaşamınız için kritik olan güvenliği de geliştiriyor.

Kaspersky Lider Güvenlik Araştırmacısı David Emm, şunları söylüyor: “Bakımı iyi yapılmış bir cihaz yalnızca daha iyi çalışmakla kalmaz, aynı zamanda siber tehdit riskini de azaltır. Ayrıca her şeyi takip etmenize yardımcı olur ve siber saldırganın cihazınıza ve içerdiği verilere erişmesine yardımcı olabilecek hiçbir şeyin gözden kaçmamasını sağlar. Güvenliği artırmak için cihazınızı iyi ve düzenli bir şekilde temizlemek o kadar da zor değil. Üstelik bilgisayar korsanlarının cep telefonları da dahil olmak üzere her tür cihazı hedef aldığı bir dönemde son derece önemli.” 

Kaspersky uzmanlarının mobil cihazlarınızı ve bilgisayarınızı düzenli olarak temizlemek için aşağıdaki adımları uygulamayı öneriyor. 

1. Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın. Uygulamalarınızı gözden geçirin ve gereksiz olanları kaldırın. Bu, cihazınızda yer açacak ve performansı düzenleyecektir.

2. Yazılımlarınızı güncelleyin ve bunu düzenli olarak yapın. Güncel olmayan yazılımlar siber tehditler için bir geçiş noktası olabilir. Güvenlik açıklarına karşı korunmak için işletim sisteminizin ve uygulamalarınızın güncel olduğundan emin olun. Bunu yapmak, ayarlarınızı evinizdeki Wi-Fi ağındayken uygulamaları otomatik güncelle olarak değiştirmek kadar kolaydır.

3. Masaüstünüzü ve ana ekranınızı temizleyin. Dağınık bir masaüstü, ihtiyacınız olanı bulmanızı zorlaştırabilir. Dosyalarınızı klasörler halinde düzenlemeyi ve gereksiz öğeleri silmeyi düşünebilirsiniz. Mobil cihazınızda uygulamalarınızı düzenleyin ve nadiren kullandığınız simgeleri ana ekranınızdan kaldırın.

4. Başlangıç uygulamalarını yönetin. Bilgisayarınızı açtığınızda bazı programlar otomatik olarak çalışır. Bu, başlangıç sürenizi yavaşlatabilir. Gereksiz başlangıç programlarını devre dışı bırakarak önemli bir hız artışı yaşayabilirsiniz.

5. Depolama alanını optimize edin. Artık ihtiyaç duymadığınız yinelenen fotoğrafları, videoları ve belgeleri gözden geçirin ve silin. Büyük dosyalarınızı saklamak ve cihazınızda yer açmak için bulut depolamayı tercih edin.

6. Önemli verileri yedekleyin. Büyük bir temizlik yapmadan önce, bulut hizmetleri veya harici sabit disk kullanarak önemli dosyalarınızı yedekleyin. Bu, temizlik işlemi sırasında önemli verilerinizi kaybetmeyeceğiniz konusunda içinizin rahat olmasını sağlar.

7. Tarayıcınızı temizleyin. İnternette gezinme hızınızı artırmak ve gizliliğinizi korumak için tarayıcı önbelleğinizi, geçmişinizi ve çerezlerinizi temizleyin.

8. Mobil cihazlar için pil tüketimini optimize edin. Piliniz düzenli olarak hızla tükeniyorsa, bunu önlemeye yardımcı olmak için Bluetooth ve Wi-Fi’yi kullanmadığınız zamanlarda kapatmak gibi bazı temel ayarları yapabilirsiniz. Ayrıca uygulamalarınızın eriştiği arka plan verilerini de sınırlandırmalısınız. Örneğin, Facebook gibi uygulamalar için otomatik senkronizasyon işlevlerini kapatmak, telefonunuzun pil süresinin artmasını sağlayacaktır.

9. Şifrelerinizi gözden geçirin. Çevrimiçi hesaplarınıza ait şifrelerinizi kontrol ederek hepsinin benzersiz ve tahmin edilmesi zor olduğundan emin olun. Ayrıca daha güçlü ve benzersiz parolalar oluşturmayı, bunların cihazlar arasında güvenli bir şekilde saklanmasını ve herhangi bir web sitesi veya uygulamada otomatik olarak doldurulmasını sağlamak için bir parola yöneticisi kullanmayı düşünün. Bunun faydası, pek çok şifre yerine sadece ana şifreyi hatırlamak zorunda kalmanız olacaktır.

10. Güvenilir bir güvenlik çözümü yükleyin. Tüm bu dijital temizlik işlemlerini kolaylaştırmak için cihazlarınıza saygın bir antivirüs ve anti-malware yazılımı yükleyin ve bakımını yapın. Cihazlarınızı potansiyel tehditlere karşı düzenli olarak tarayın ve güvenlik yazılımınızı güncel tutun. Kaspersky Premium gibi bir ürün bilinen ve bilinmeyen tehditlere karşı koruma sağlar ve verilerin güvende tutulmasına yardımcı olur.

11. Fiziksel temizliği atlamayın. Cihazlarınızda fiziksel temizlik yapmayı unutmayın. Toz ve kir cihazınızın performansını etkileyebilir. Her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için ekranınızı, klavyenizi ve diğer bileşenleri temizleyin.

David Emm, “Dijital cihazlarınızı düzenli olarak temizlemek ve bakımlarını yapmak için biraz zaman ayırarak hem verimliliklerini artırabilir hem de kişisel verilerinizi olası siber tehditlere karşı koruyabilirsiniz” diyor.

Author

Write A Comment