Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, KOSGEB ve TÜBİTAK TÜSSİDE’nin desteği ile Arçelik, Nokia ve Türk Telekom’un hayata geçirdikleri, 5G altyapısının sanayide kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlayan 5G@EndTech programı kapsamında bugüne kadar teknoloji şirketleriyle 13 proje geliştirildi. 5G altyapısıyla imalat sanayine yönelik teknoloji çözümleri geliştirilmesini ve bu ürünlerin ticarileşmesinin desteklenmesini hedefleyen 5G@EndTech programında geliştirilen projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı DemoDay etkinliğinde sahada deneyimlendi.
Arçelik, Nokia ve Türk Telekom iş birliği ile, Türkiye’de 5G altyapısıyla imalat sanayi teknoloji çözümleri geliştirilmesini desteklemek amacıyla başlatılan 5G@EndTech programında geliştirilen ilk projeler, 20 Ocak’ta Arçelik Çayırova kampüsündeki Garage Innovation Hub’da Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı DemoDay etkinliğinde sergilendi. Program kapsamında desteklenen 13 teknoloji şirketi, 5G teknolojisini kullanarak, iş sağlığı ve güvenliğinden fabrikada anlık denetim ve görüntülemeye, imalat sanayinde verimlilik, maliyet ve güvenliği artıracak çözümler geliştirdi.
DemoDay etkinliğinde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, artık her şeyin birbiri ile bağlantılı ve etkileşim içinde olduğu bir dünyada, inovasyonun kriterleri önemli ölçüde telekomünikasyon sistemlerinin yaygınlığı, güvenilirliği ve hızına bağlı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda 5G ve ötesi teknolojiler, küresel rekabet gücünde ve refah düzeyinde belirleyici bir rol üstlenecek. Ses, veri ve görüntü iletimini ileri bir boyuta taşıyarak, nesnelerin interneti, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, robotik ve üretim teknolojileri gibi pek çok alanda yenilikler getirecek. Otonom araç teknolojilerinin daha çok hayatımızda yer almaya başladığı bugünlerde, 5G sayesinde minimum veri ve zaman kaybı ile araç-araç ve araç-altyapı iletişimi sorunsuz şekilde sağlanabiliyor.”
5G’nin 2035 yılı sonuna kadar, küresel pazarda 3,8 trilyon dolar ekonomik değer ve 25 milyona yakın istihdam oluşturmasının beklendiğini ifade eden Bakan Varank sözlerini şöyle sürdürdü: “İmalat sektöründe geliştirilecek uygulamalar ise, ortaya çıkacak bu değerin önemli bir kısmını oluşturacak. Bu manada biz de 5G teknolojisinde öncü ülkelerden biri olabilmek için hummalı çalışmalar yürütüyoruz. 5G@EndTech programı, 5G alanında faaliyet gösteren teknoloji tabanlı yerli girişimlerin üretimde geliştirdikleri uygulamaları desteklemek amacıyla kamu özel sektör iş birliğinde tasarlandı. Program kapsamında, 13 teknoloji şirketine, fikirlerinin ürünleşmesi ve ticarileştirilmesi noktasında her türlü destek sağlandı. Girişimlerimiz bugün kullanım senaryolarını sundular. Çok kısa diyebileceğimiz sürelerde çok önemli çıktılar elde ettik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu projenin içerisinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.”
Programın destekçilerinden Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ise şöyle konuştu: “Dünyada sürdürülebilirlik hedefleri ve dijitalleşmenin getirdiği çok hızlı bir dönüşüm yaşanmakta. Tüm sektörleri etkileyen bu ikiz dönüşüm sürecini Türkiye de Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde uyguladığı politikalar ile başarılı bir şekilde yönetmektedir. 5G alanındaki uluslararası bilgi ve tecrübenin ülkemizde yerelleştirilmesinin ve teknoloji girişimlerimizin bu alanda ürün ve hizmetler geliştirmesinin uluslararası rekabetçiliğimize önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Destekçisi olmaktan gurur duyduğumuz 5G@EndTech Girişim Hızlandırma Programı’nda imalat sanayine yönelik teknoloji çözümleri geliştiren girişimleri Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak yakından takip ediyoruz. Son olarak 2022 yılı Kasım ayında Helsinki’de gerçekleşen teknoloji etkinliği Slush’ta yaptığımız gibi önümüzdeki dönemde de bu girişimcilerimizi çeşitli platformlarda uluslararası yatırımcılar ile bir araya getirmekten memnuniyet duyacağız. Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız başta olmak üzere, programın gerçekleşmesinde emeği geçen tüm ilgililere teşekkür eder, girişimlerimize başarılar dilerim.”
Konuşmasında açık inovasyon yaklaşımının ve kamu-özel sektör iş birliğinin önemine dikkat çeken Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise şunları söyledi: “Koç Topluluğu ve Arçelik olarak, dijital dönüşüm alanındaki çalışmalarımızı 2016 yılından bu yana kapsamlı bir program altında hızlandırdık. Ülkemizde sanayinin dijitalleşmesi sürecinde özel sektör kamu iş birliğinin çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Bu iş birliğinin güzel bir örneği olan 5G@EndTech Programı kapsamında bugüne kadar geliştirilen projeler, bizi gelecekte benzer programlar tasarlamamız konusunda da cesaretlendiriyor. 5G, üretimde dijital dönüşüm için veri toplanması, işlenmesi, aktarımı ve yönetiminde kritik bir önem taşıyor. Üretimde daha önce imkânsız olan uygulamaları 5G teknolojisiyle hayata geçirirken, saatler alan süreçleri ise çok daha hızlı hale getirebileceğiz. Arçelik olarak, bugün ev sahipliği yapmaktan son derece mutlu olduğumuz DemoDay’de, 5G teknolojileriyle imalat sanayinde neler yapılabileceğini uygulamalı olarak da görme şansı bulduk. Açık inovasyon; yenilikçilik ve inovasyon kültürünün gelişip güçlenmesi için en önemli yollardan biri. 5G@EndTech Girişim Hızlandırma Programı ile bu alanda açık inovasyonu desteklemekten gurur duyuyoruz” dedi.
Türkiye’de de 5G ile beraber özellikle endüstriyel şirketler için özel mobil şebeke çözümlerinin çok önemli bir yeri olacağını belirten Arçelik Strateji ve Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, “Açık inovasyon kültürünün gelişimi ülkemiz sanayinin küresel rekabet gücünün artması açısından büyük önem taşıyor. Arçelik olarak inovasyonu tüm yönleriyle ele alarak, şirket içinden ve dışından paydaşlarımızla birlikte geliştiriyoruz. 5G@EndTech programı ile dijitalleşme sürecinde önemli bir yeri olan 5G ekosistemine ve uygulama alanlarının gelişimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu programdan sonra asıl işimiz başlıyor. Programdan mezun olan 13 girişimi desteklemeye devam hedefiyle girişimlerimizle ticari işbirliklerini somut olarak değerlendirmeye ve ekosistemimizle tanıştırmaya başlıyoruz” dedi.
5G@EndTech Programı kapsamında girişimlere 5G teknolojiler, girişimcilik, KOSGEB finansman destekleri ve AB Ufuk projeleri eğitimleri verildi. Sahada toplam 350 saatten fazla uygulama geliştirme çalışması yapıldı. Girişimlere 300 saatten fazla mentorlük desteği sağlandı.
Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, programda sağlanan gelişmelere ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Türk Telekom olarak, akıllı fabrikalar temelinde oluşturduğumuz projelerimizle verimliliği artıran çözümler geliştiriyoruz. Bu kapsamda Arçelik ve Nokia ile hayata geçirdiğimiz ‘Akıllı Fabrika’ uygulaması, Türkiye’nin ilk endüstriyel özel şebeke çözümü olma özelliğini taşıyor. Türkiye’de kurumsal anlamda girişimciliği ve inovasyonu destekleyen öncü şirket olarak, değerli iş ortaklarımızla 5G@EndTech programını hayata geçirerek, yerli ve milli girişimlere destek olmayı amaçladık. Arçelik Çayırova fabrikasında, girişimlerin ihtiyaç duyduğu 5G şebeke altyapısını kurduk ve girişimlere 5G eğitimleri verip, bilgi birikimimiz ve tecrübemizi aktararak onlara teknoloji mentorluğu yaptık. Program kapsamında kurulan 5G şebekesi ile sağlanan düşük gecikme, yüksek kapasite gibi özellikler, girişimlerin geliştireceği çözümlerde onlar için fark yaratacak bir teknoloji oldu. Programı başarıyla tamamlayan 13 girişimi gönülden tebrik ediyorum. Yerli ekosistemin gelişimi anlamında büyük öneme sahip olan bu çalışmanın sektörümüz için örnek olacağına inanıyoruz.”
Program ortaklarından Nokia Türkiye Ülke Müdürü Erensoy Bilgin ise “5G’nin potansiyeli dünyada ve Türkiye’de çok büyük. 5G ağları, kritik altyapının kablosuz yönetimine geçişi, Nesnelerin İnterneti’nin tanıtılmasını ve sanal ortamın kullanımını destekleyerek dijital ekonominin temeli haline geliyor. Bu potansiyeli tam olarak ortaya çıkarmak için, teknoloji tanıtımının tüm aşamalarında tüm endüstri ekosisteminin açık bir iş birliği gereklidir. Bu eşsiz proje, bu tür başarılı iş birliğinin mükemmel bir örneğidir. 5G, Nokia için stratejik bir yatırım alanı ve Türkiye’de CSP’ler ve işletmeler için LTE’nin gelişimini ve 5G’ye doğru evrimi yönlendirmede merkezi bir rol oynamaya devam etmeye kararlıyız” dedi.
Programa katılan 13 teknoloji şirketinin, Arçelik Çayırova Kampüsü Garage Innovation Hub’ta düzenlenen Demo Day’de sergilediği saha çalışmalarında; kampüs alanındaki güvenlik risklerini tespit edebilecek 5G bağlantılı yapay zekâ destekli otonom drone; görüntü işleme ile iş sağlığı ve güvenliği olumsuzluklarını tespit edip raporlama yapan robot, 5G altyapısı ile otonom sanal fabrika gezisi yapma yeteneklerine sahip bir gezi robotu ve 5G ile kestirimci bakım yapabilecek ve/veya geleneksel kablolu sistemlerin yerine geçebilecek endüstriyel çözümler geliştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, KOSGEB ve TÜBİTAK TÜSSİDE’nin desteği ile geçtiğimiz yıl başlatılan programla, hayata geçirecekleri ürünlerin ticarileşme ve küreselleşme süreçlerine de destek olunması hedefleniyor ve firmalara eğitim, mentorluk, finansman desteği gibi faydalar sağlanıyor.